I jakten på allt mer exotiska resmål söker sig resenärer bortom paradisstränder till platser som Svalbards skärgård. På de lokala restaurangerna serveras vad jägarna har hämtat hem – direkt från naturens skafferi.
När jägarna bestämmer menyn
Mest läst i kategorin
Svalbard har seglat upp och blivit ett hett resmål på sistone.
När naturen står i fokus
När vi numera vill blanda in en stor dos äventyr och naturupplevelser i våra resor är den norska skärgården ett givet resmål.
På plats har de boende givetvis dragit nytta av sitt enorma naturliga skafferi alldeles runt husknuten, och erbjuder besökare lokala smakupplevelser som man sent ska glömma.
På menyerna finns det rätter med bland annat val, säl, ren och för den som inte gillar kött – plankton.
Senaste nytt
Jägarna blir kockar
Jägare patrullerar Svalbard och jagar olika djurarter när respektive art får jagas, och ibland är jägarna sedan med och tillagar rätterna i restaurangerna – när de sätter på sig kockhatten och styr i köket.
En typisk maträtt är vit ripa med sky, pumpasylt och inlagd timjan.
För svamp och bär gäller det att pricka in den korta säsongen när godheterna finns att tillgå, så därför torkas och syltas många av delikatesserna så att de sedan kan serveras året om, berättar BBC.
Ett ställe som serverar typska Svalbard-rätter är restaurang Huset som ligger i Longyearbyen, som är den nordligaste permanenta bosättningen med mer än tusen människor i världen.
Från kol till turister med pengar att spendera
Den lilla staden var tidigare en kolgruvstad, där den sista gruvan håller på att stänga ner.
Istället satsar de boende på att locka turister som vill uppleva en ny vild plats på kartan – och som är redo att öppna plånboken rejält på köpet.
Läs mer:
Sista chansen: Bjud på att köpa mark i Arktis. Dagens PS
Lyxresmålet: Trendiga skärgården i grannlandet. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.