Se vilda vargar och björnar i vildmarken. Lägg till en blodtörstande greve i ett slott och du har fått ett koncept som lockar allt fler turister.
Möte med vilda vargar och björnar lockar turister


Mest läst i kategorin
Transylvaniens djupa skogar är hem till greve Dracula och hans slott lockar redan tusentals turister varje år.
Rumäniens ekonomi kämpar dock i motvind och många rumäner lämnar landet i jakt på bättre möjligheter utomlands.
Landet har dock ett ess i skjortärmen som en del av befolkningen har insett på sistone, och som man nu har börjat satsa på allt mer för att locka turister och därmed skapa nya arbetstillfällen och dra in pengar.
Vargar och björnar lockar turister
Rumäniens skogar är fulla av vilda djur som utländska besökare gärna betalar stora summor för att se.
Landet har det största antalet vargar och björnar av något europeiskt land utanför Ryssland, där båda arterna ökar i antal, enligt BBC Travel.
Det finns för närvarande runt 6 000 vargar och mer än dubbelt så många björnar i Rumänien och även om rovdjuren skapar en del problem med lokalbefolkningen när det gäller till exempel tamdjurshållning, så lockar vildmarken turister från hela världen som hoppas få en glimt av en björn i skogen eller höra en varg yla i natten.

Tidigare hölls björnar i bur och visades upp för besökare där dansande björnar var vanligt förekommande.
Senaste nytt
Tjänar pengar på ekoturism
Numera har den bilden förbytts till att se djuren i sitt rätta element och många rumäner kan därmed tjäna pengar på att sätta upp vandrarhem och restauranger i vildmarken när de satsar på ekoturism.
Även andra stora djur som lodjur och visent, eller europeisk bison, trivs när skogarna skyddas och nya nationalparker skapas genom “rewilding”.
Det innebär att arter som tidigare var utrotade sätts tillbaka, som visenten, som samtidigt förbättrar kvaliteten på naturskogarna genom att hålla dem öppna.
Kalhyggen och jakt har förbytts med naturskydd och ekoturister.
Visenter sätts ut genom “rewilding”
Organisationen Rewilding Europe har Rumäniens Karpaterna med som återförvildningsområde och har redan satt ut ett antal visenter i skogarna bland bergen, berättar National Geographic.

Turister kan numera även se dammbyggen bland skogarna, från ytterligare en återinförd djurart – bävern.
Även gamar står på tur, som därmed kommer vara den sista pusselbiten för att få tillbaka ekosystemet som det såg ut tidigare.
När kommunismen föll i början av 1990-talet var det många som skövlade de uråldriga skogarna för att tjäna snabba pengar.
Skapar “Europas Yellowstone”
Numera har många istället fått jobb som skogsvaktare och guider – där målet är att skapa ett eget “Europas Yellowstone” i Karpaterna.
Om lokalbefolkningen ska vilja stanna kvar på landsbygden och inte flytta till städerna eller utomlands i jakten på arbete måste det finnas alternativ.
“Födelsetalen minskar och människor letar efter jobb, men de vill samtidigt ha arbete som ger dem en lokal förankring till sina byar”, säger Cristian Ioan Vela, till GP.
Stannar kvar i byarna
Han är borgmästare i Armeniș kommun, som har knappt 3 000 invånare, och består av några byar som ligger i bergsområdet där visenterna har återinförts.
Lokalbon Ion Vela driver ett tältläger för besökare som kommer till bergskedjan på bisonsafari.
Numera kommer det safariturister från hela världen för att få en glimt av vilda visenter.
“Turisterna skapar stora möjligheter för ekoturism eftersom de för med sig mycket pengar”, säger Ion.
Läs även:
Svensk startup gör safari mer miljövänligt. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.