Dagens PS

Mikrostaten Seborga: "Vem vill inte ha en saga, en prinsessa och en hästskjuts?"

Seborga
Högt upp på en kulle tronar det lilla furstendömet Seborga. (Bild: Principato di Seborga)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 mars 2022Publicerad: 30 mars 2022

På toppen av en kulle i den norditalienska provinsen Imperia tronar den pittoreska byn Seborga. Ett furstendöme med trehundra invånare som sedan 1960-talet hyst en dröm om att få bli en självständig nation, skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För den som aldrig tidigare hört talas om den vackert belägna staden Seborga kan sägas att den bjuder på en förtrollande utsikt över den franska rivieran och furstendömet Monaco, en världens mest kända mikrostater och en inspiration för Seborgas självständighetsdrömmar.

Egen flagga och valuta

Redan idag stoltserar Principato di Seborga med sin egen flagga och nationalsång, liksom egna pass, frimärken och valutan “luigino”, även om den senare aldrig varit laglig som betalmedel, skriver CNN.

Som det anstår ett furstendöme har man förstås även en monark, vid namn Nina av Seborga som sedan tillträdet 2019 gjort sitt yttersta för att Seborga ska kunna bli självständigt och framförallt godkännas juridiskt.

Seborga

Prinsessan Nina av Seborga är byns första kvinnliga monark. (Bild: Principato di Seborga)

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Omtvistad affär

Byns strävan om självständighet sträcker sig tillbaka till 1960-talets början, då en grupp bönder med Giorgio Carbone i täten, granskade stadens historia och fann att något inte stod helt rätt till. Det som då framkom var att Seborga, som år 954 donerats till benediktinermunkar och sedan sålts vidare till Sardinien anno 1729, egentligen aldrig varit en legitim del av Italien.

Detta sedan den påstådda affären vid vilken Sardinien tillskansade sig Seborga aldrig dokumenterats, enligt Carbone.

Carbones påståenden har sedan dess varit huvudargumentet bland Seborgas medborgare, inklusive prinsessan Nina av Seborga, som menar att ortens krav på självständighet är fullt rimliga, skriver CNN.

ANNONS

Något som dock tillbakavisats av såväl den italienska författningsdomstolen som Europadomstolen för mänskliga rättigheter och experter. Bland annat eftersom den obefintliga dokumentationen knappast bör ligga till grund för ett juridiskt erkännande flera hundra år senare.

Ingen ärftlig tronföljd

Nina av Seborga låter sig dock inte nedslås av negativ input, även om hon tillstår att självständigheten är en komplex fråga.

“Det kommer inte att hända idag eller imorgon, men ingenting är omöjligt: ​​titta på Brexit”, säger hon till CNN.

En framtidstro som kanske är lättare att förstå om man betänker att prinsessan fick nys om kungadömet för bara 15 år sedan. I Seborga bjuder seden att valet av monark sker vart sjunde år. Någon ärftlig tronföljd rör det sig alltså inte om, skriver CNN.

Seborga

Nina av Seborga vägrar låta sig nedslås. (Bild: Principato di Seborga)

Som den första kvinna på tronen, har Nina nyligen övertagit kronan av exmaken,  tillika den före detta prinsen Marcello I, som abdikerade 2019.
Det gör henne till något av en rookie i kungliga kretsar.

“Vem vill inte ha en saga”

Möjligen tillför prinsessans klassresa också historien om det lilla furstendömen extra krydda, vilket gynnar stadens affärer och turism. Något som prinsessan Nina knappast sticker under stol med.

ANNONS

“Vem vill inte ha en saga, en prinsessa och en hästskjuts? Så ja, det är en turistattraktion, men det är också en del av Seborgas historia”, säger hon till CNN.

Med det sagt understryker hon att furstendömet verksamhet inte rymmer något olagligt, skriver CNN.

Den lokala valutan, luigino, som accepteras i stadens butiker är snarast att betrakta som en souvenir och saknar lagligt stöd. Detsamma gäller för vägen som leder upp till staden, med en komplett, om än inofficiell gränsövergång, som har både vaktpost och flagga.

Tills frågan om eventuell självständighet är löst lever livet dock vidare i den lilla byn, som med sina fem kvadratkilometer land framstår som just en by.

Vanlig är den inte.

Läs även: The Rock – den största diamanten som gått på auktion

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]