Ryanair justerar ned sin prognos för helåret 2019 med 12 procent mot bakgrund av högre oljepriser och ökade kostnader kopplat till strejker och EU:s flygkompensationsregler.
Ryanair vinstvarnar - aktiekursen rasar
Mest läst i kategorin
Vinsten nästa år väntas landa i intervallet 1,10-1,20 miljarder dollar mot tidigare prognos som var 1,25-1,35 miljarder dollar. Samtidigt drar bolaget in flera avgångar i vinter.
“Medan vi lyckades hantera fem strejker med 25 procent av våra irländska piloter denna sommar har två nyligen samordnade strejker med kabinpersonal och piloter i fem EU-länder påverkat passagerarantalet, bokningar och yields och framtida bokningar i tredje kvartalet”, skriver flygbolagets vd Michael O’Leary.
Strejker, oljepriser och EU-regler
Bolaget anger skäl bakom beslutet som lägre antal avgångar i september, vilket orsakades av två dagars strejk med piloter och kabinpersonal i Tyskland, Holland, Belgien, Spanien och Portugal. Färre bokade avgångar noteras under tredje kvartalet, speciellt i oktober och under julen, som Ryanair kopplar till att konsumenter är rädda för fler strejker.
Högre kostnader kopplat till EU:s flygkompensationsprogram EU261 och högre oljepriser står också bakom beskedet.
Därutöver meddelar bolaget att de drar ned på kapaciteten i vinter med start från och med den 5 november. Bolagets bas i Eindhoven med fyra flygplan och Bremen-basen med två flygplan kommer att stängas och Niederrhein-basen med fem flygplan kommer att minskas till tre flygplan.
“I likhet med andra europeiska flygbolag har vi beslutat att trimma ned vår vinterkapacitet 2018 med 1 procent som ett svar på färre avgångar, högre oljepris och högre kostnader kopplat till EU261”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
I fredags, den 28 september, tvingades Ryanair ställa in 250 flyg på grund av en omfattande strejk. Enligt bolaget drabbade det 35.000 passagerare.
Europeiska flygbolag pressas
Europeiska flygbolag faller i måndagens handel efter lågprisbolaget Ryanairs vinstvarning.
Indexet Stoxx Europe 600 Travel and Leisure, som består av 19 företag, backar med som mest 0,9 procent, noterar Financial Times. Värst går det för Ryanair som handlas ned 8,1 procent.
Sektorkollegan Easyjet tappar samtidigt 5 procent medan British Airways moderbolag IAG och Air France-KLM är ned 1,9 respektive 3,1 procent. Lufthansa sjunker 1,4 procent medan Norwegian är ned 2,5 procent.
SAS stiger däremot 0,5 procent.