Dagens PS

Häng med till huvudstaden som är omgiven av hundratals mil skidspår

Oslo har hundratals mil längdskidspår kring huvudstaden.(Foto: Visit Oslo)
Oslo har hundratals mil längdskidspår kring huvudstaden.(Foto: Visit Oslo)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 18 okt. 2021Publicerad: 18 dec. 2020

Oslobor har aldrig långt till skidspåret. Granskogarna som omger staden har 250 mil välpreparerade spår. Häng med till ”byn” där skidor i tunnelbanan och på det lokala kaféet är en vanlig syn.

“Trikken” fylls på med förväntansfulla längdskidåkare. Även en och annan slalom- och snowboardåkare. Det är lördagsmorgon, och så här i slutet av januari är spårvagnen fullsatt med Oslobor och turister, bärandes på skidutrustning och ryggsäckar, som ska ta sig an några av de 250 mil längdspår som omger den norska huvud- staden. De tar ”trikken till trekken” som är ett vanligt uttryck i Oslo. En av dem är Fride Hasselknippe, som frilansar som skidlärare. Själv har hon åkt längdskidor i sex år, men det är inte så mycket med norska mått mätt – de flesta i Norge börjar tidigt.

“De flesta föräldrar drar med sina barn ut i spåren. Sedan är det ju många som tränar skidåkning eller som bara vill njuta av naturen, berättar Fride.
En annan anledning till varför längdskidåkning är så populärt i Norge tror Fride beror på ”landets skidhjältar”.
“Vi följer ju väldigt mycket skidåkning på TV,” säger hon samtidigt som trikken passerar Holmenkollbacken – Norges mest besökta turistattraktion.

Stadsnära vildmark

Granskogen tornar upp sina massiva stammar, varav några är hundratals år gamla, längs med spåren som är välpreparerade trots att det hela tiden fylls på med nysnö. Snön tynger ner grenarna som nästan nuddar marken. Det är tyst. Stilla. Det enda ljud som hörs är snöflingornas mjuka ”duns” när de landar. En ripa, välkamouflerad mot det vita underlaget, blir plötsligt skrämd och flyger lågt över kala buskar.

Fride möter sin kollega Reidun Løvstuen, som driver en skidskola, i spåret och tillsammans åker de vant i väg i högt tempo. Det är ett par minusgrader och vindstilla här inne i skogen på några hundra meters höjd. Reidun uppskattar att det ligger en halvmeter packad snö i spåret.

Det enda som egentligen saknas för en optimal skiddag är att solen bryter igenom molntäcket och snöflingorna.
Så här på helgerna är det många åkare i spåren, men eftersom det välskyltade systemet är så utbrett blir det aldrig någon köbildning. Det är ett kuperat landskap med uppförs- och nedförsbackar och egentligen inga långa transportsträckor.

Vilda djur

Naturen är trolsk och påminner om riktig vildmark, trots att vi befinner oss i utkanten av en miljonstad. Överallt ser vi spår efter vilda djur i snön. Det ska finnas gott om älg, rådjur och räv. Lo och varg jagar i dessa skogar.

Fride och Reidun saxar snabbt uppför en backe på Skjennungsåsen, vars topp är 493 meter. En timmerstuga med över hundra år på nacken hyser ett kafé – Skjennungstua. Det är en mysig fikaplats att samla ny energi på, och att samtidigt ta del av utsikten över den vitpudrade granskogen med dess spår nedanför.

Fakta

Oslo har ungefär 700 000 invånare, och i hela storstadsområdet bor det runt 1,5 miljoner människor. På vintern är det många som åker längdskidor eller går på tur (turskidor) i Oslomarka som täcker 1 700 kvadratkilometer skogsmark runt staden. Det är aldrig långt till äventyr – på vintern skidåkning eller skridskor på frusna sjöar och i Oslofjorden, och på sommaren vandring och mountainbike.
Det finns cirka 250 mil välskötta längdskidspår, med bra skyltning och kaféer längs spåren. På helgerna är spåren välbesökta av skidåkare, på vardagarna är det betydligt glesare. Oslo har 24 nedfarter och 16 liftar för slalomåkning och snowboard.
I Oslo Vinterpark hyr du skidor och pjäxor och köper liftkort till slalombackarna.

www.oslo-vinterpark.no

 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS