Den är längre än en blåval, äldre än USA och så gigantisk att forskare först trodde att det var ett vrak. Nu hyllas upptäckten av världens största korall som ett hoppfullt inslag i en tid då haven står inför enorma utmaningar.
Rekord: Världens största korall – syns från rymden
Mest läst i kategorin
Det har snackats en hel del om koraller den senaste tiden. Rubrikerna har dock varit mer eller mindre trista. I Thailand finns inte en enda frisk korall samtidigt som den fruktade koralldöden sprider sig som skogsbränder under ytan.
Därför kommer den här friska – och enorma – korallen som en trevlig överraskning.
Förbluffande upptäckt
Forskarna på National Geographic Pristine Seas trodde knappt sina ögon när de i oktober kartlade havsbotten utanför Salomonöarna. Där, som en enorm pulserande stenformation, låg världens största kända korall.
Den är över 30 meter lång, minst 300 år gammal och så enorm att den kan ses från satellitbilder i rymden.
Korallen består av nästan en miljard små polyper – pyttesmå djur som tillsammans har byggt detta imponerande ekosystem under århundraden.
Den är tre gånger större än den tidigare rekordhållaren i Amerikanska Samoa.
“Precis när vi tror att det inte finns något kvar att upptäcka på jorden, hittar vi en enorm korall bestående av nästan en miljard små polyper, fylld av liv och färg”, säger Enric Sala, forskare på National Geographic och grundare av Pristine Seas, i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
En fristad – och en varningsklocka
”Det här är som att hitta en katedral under vattnet”, säger marinbiologen Manu San Félix, till CNN.
Förutom att vara en imponerande naturföreteelse är korallen ett hem för ett rikt marint liv.
Färgglada fiskar, krabbor och räkor har hittat skydd bland dess skrymslen och vrår. Forskarna beskriver den som en levande tidskapsel, full av information om havsförhållanden från de senaste 300 åren.
Men upptäckten är inte bara goda nyheter.
Korallen hotas, precis som sina mindre kusiner, av klimatkrisen. Stigande havstemperaturer har redan orsakat den mest omfattande korallblekningen som någonsin registrerats.
”Trots sin storlek och sitt avlägsna läge är denna korall inte säker från människans påverkan”, säger Enric Sala.
Ett ljus i det marina mörkret
Även om hoten är allvarliga ses korallen som ett hoppfullt tecken. Dess hälsa och överlevnad genom seklerna visar att det fortfarande finns platser där koraller kan frodas.
”Det här är en ljuspunkt för korallrevens överlevnad”, säger Emily Darling, koralldirektör på Wildlife Conservation Society.
För Salomonöarna innebär den jättelika korallen dessutom en möjlighet att locka forskare, turister och viktiga investeringar för bevarande.
Läs också: Tekniken som kan rädda världens korallrev. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.