Trodde du drömmen om magrutor var enda anledningen till att svenskarna drar på sig träningskläderna efter nyår? Glöm det.
Rapport: Stark knopp viktigare än snygg kropp
Mest läst i kategorin
Det psykiska välbefinnandet och möjlighet att logga ut från en kaotisk vardag är minst lika motiverande för vissa.
Glöm Beach 2018, magrutor och svullna biceps som morot för träning. Allt fler svenskar har förstått att fysisk aktivitet även är bra för hjärnan och att träning kan hjälpa oss må bättre psykiskt.
Det visar en nyligen genomförd undersökning från YouGov på uppdrag av friskvårdskedjan Fitness24Seven. Drygt 1000 svenskar från 18 år och uppåt deltog, enligt ett pressmeddelande.
Närmare 3 av 4 tillfrågade i undersökningen, 72 procent, uppgav att de upplevde en positivt psykologisk effekt och att de mår och presterar bättre efter ett träningspass.
Träningens fysiska effekter har länge varit både kända och väldokumenterade. Vad motion betyder för vårt psykiska välmående har tidigare inte varit lika känt hos allmänheten. Men nu verkar det ha skett en förändring.
“Det är tydligt att allt fler börjar få upp ögonen för de positiva psykologiska effekterna av träning. Många verkar ha tagit till sig av de vetenskapliga studier som har gjorts den senaste tiden om vad träning betyder för vårt välmående”, säger Maria Wallbrand, marknadsansvarig på Fitness24Seven.
Några av de positiva psykologiska effekter som nämns är att människor upplever att de får bättre sömn (61 procent), blir på bättre humör (60 procent) och att de känner sig mer avslappnade (58 procent).
40 procent upplever att träningen hjälper dem att tänka bättre och 24 procent att den gör dem till bättre problemlösare.
Vissa använder träningen som en ventil för att bli av med stress, negativa känslor och spänningar i vardagen. Exempelvis i samband med intensiva perioder på jobbet eller i hemmet.
“Anledningarna till att människor rör på sig och behoven är så oerhört individuella idag. Folk tränar inte längre bara för att bli starka eller snygga. Vissa använder träningen för att bli skärpta på jobbet medan andra kanske bara vill komma från småbarnskaoset hemma för en stund och ladda batterierna”, säger Maria Wallbrand i pressmeddelandet.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 29-30 november 2017 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.