Dagens PS

Varva ner på semestern – på riktigt!

Semester Hemester Femina Psykolog Varva du ner på semestern – på riktigt!
För Femina berättar psykologen Maria Farm hur du varvar ner på semestern. (Foto: Pixabay)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

Har du känt många gånger att semestern har passerat och att du inte är riktigt utvilad? Psykologen berättar hur du kan varva ner under semestern – på riktigt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är tyvärr vanligt att många kommer tillbaka till jobbet efter semestern utan att ha fått den återhämtning som behövs. Psykologen och författaren Maria Farm berättar mer för Femina.

“Ett klassiskt misstag många gör när semestern kommer är att underskatta hur lång tid saker tar – och packar in för mycket i schemat. Jag brukar säga att de ”randiga dagarna” gör oss väldigt gott, det vill säga dagar där all tid inte är planerad utan där det finns luft i systemet”, säger Maria Farm.

Om man till exempel ska åka och bada med barn, handla och laga middag, får man kanske tänka att det tar en hel dag, säger Maria Farm. Saker ska packas, alla ska vara mätta och helst ska man inte ha stresshuvudvärk redan innan man åkt.

Varva ner på semestern

Lyckas du med att planera din tid mer realistiskt, även om det tar emot, kommer din hjärna varva ner och komma ur sitt problemlösningsmode, berättar Maria Farm.

Oförutsedda händelser är enklare att hantera med luft i systemet, exempelvis om någon i familjen blir sjuk eller om vädret inte blir som man tänkt.

“Detsamma gäller självklart om man inte har barn, utan kanske är singel eller ska åka iväg på något med sin partner. Det kan alltid bli bilkö eller hända något annat som jag inte kan påverka själv… när vi kommer hem på eftermiddagen är vi kanske trötta och orkar inte hitta på något mer. Det är en klassiker att underskatta den oplanerade tiden.”

Värna om din återhämtning

Det är lätt att man prioriterar att göra bra för andra, hänga med på det som ens partner vill göra eller hänga med släkten. Då är det bra att tänka på att inte göra avkall på det som du behöver göra för att få energi.

ANNONS

“Om du ser till att ge dig tid till det du vill och behöver göra, och inte alltid prioriterar det sist på dagen, så kommer du att må bättre. Då blir resten av dagen mer avkopplande, du ställer kanske rimligare krav på det som händer och på personerna du tillbringar tiden med”, säger Maria Farm.

Läs mer: Nio stränder med utlandskänsla – i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS