Jag har gjort en spaning. Den handlar om att döden närmar sig.
Pieter Tham: Konsten att göra upp med döden
Mest läst i kategorin
Ur matematisk synvinkel är ämnet inte särskilt underligt. Efter sjuttio lever vi alla på lånad tid. De flesta av mina kompisar är numer just det. Sjuttio plus alltså.
Däremot var det aningen oväntat att så pass många vänner vägrar lämna jordelivet lugnt och stilla. Ett flertal, mest män förefaller det, tycks vilja genomföra sortin med flaggan i topp.
Inte i form av ett pampigt gravmonument, det verkar vara förlegat, det handlar snarare om att fixa sitt eftermäle. Att barn och fru och släkt och vänner ska minnas den avlidne i en positiv anda. Inte så konstigt kanske, snarare vanlig mänsklig fåfänga.
Hur grejar man då det? Jo, genom att skriva sina egna memoarer – aningen tillrättalagda förmodar jag.
Det är väl knappast någon som lär bre på om skattefusk, rattfylleri eller att släktträdet rymmer en och annan fängelsekund. Typ. Det är i alla fall slutsatsen av min spaning.
Inom loppet av ett halvår har nämligen fem manspersoner hört av sig.
Hur skriver man sina memoarer?
”Hur skriver man sina memoarer?” lyder frågan. Mina kompisar tror att min bakgrund som journalist – för en herrans massa år sedan – gör mig till ett orakel i frågan:
- Min familj och nära vänner har rätt att lära känna sin släkt och bakgrund bättre. När jag dör är det ingen som sitter på kunskap om familjebanden längre, förklarade min 75-årige kompis med, enligt honom själv, en fot i graven.
Vad vet mina barn om bonden i granngården som konkurrerade med mig om att vinna deras moders gunst för femtio år sedan? Kuriosa kanske, men samtidigt viktig information om hur vi formats som människor.
- Jag har fått en kanonidé, inledde en annan som ringde innan han skulle in på helkropps-screening. Jag ska skriva mina memoarer.
Kan du tänka dig en bättre julklapp till familjen än mina minnen i skrift? En sak till – kan du bli min spökskrivare? Mot ersättning naturligtvis.
- Mina barn är fullständigt ointresserade av familjens historia när jag berättar den vid matbordet, sa min jämnårige kompis som sväljer fem olika mediciner plus en halv Stilnoct varje kväll inför sänggåendet.
Nu tänker jag skriva, om inte en bok, så någon form av familjekompendium. Om femton år tror jag mina barn är mer mogna att söka familjens rötter. Då finns min skrift där för dem! - Min vän golfaren avslöjade att hans familjehistoria innehåller både drama och spännande förvecklingar.
I princip skapade min släkt krigsrubriker på förra sidan milleniet, sa han själaglad (och oombedd) samt berättade att han i veckan bara pinkat två gånger per natt. Jämfört med tre gånger per natt veckan dessförinnan.
Mina barn – det gäller även min hustru för den delen – har inte den blekaste aning om släktens bakgrund. Kunskapen måste vädras ut…Jag ser det som en form av katharsis.
Senaste nytt
Hur många somrar har jag kvar?
Så har det låtit. Och om inte annat har det fått även mina egna tankar om den förestående hädanfärden att bli mer påtagliga. Hur många somrar har jag kvar? Är det fem? Eller femton?
En svärmor jag känner är en bra bit över hundra år och minns namn och sångtexter som ett rinnande vattenfall. Med henne som levande exempel innebär det att jag skulle kunna ha trettio år kvar i livet!
Vill man leva trettio år till?
Men, vill man leva i trettio år till? Förmodligen utan sällskap av särskilt många älskade och nära. Det finns trots allt bara 2 600 människor över 100 år i Sverige idag. Oddsen att jag skulle hamna i den skaran är låg. Trots mina blodförtunnande.
Dags att börja fila på memoarerna
Mina kompisar har rätt. Det är dags att börja fila på memoarerna. Och inte skulle det väl skada med en och annan försköning av livskarriären.
Vem kollar fakta i en memoar? Om jag hävdar att jag tog studenten med A i alla ämnen, eller att jag genomförde militärtjänsten med löjtnants grad, inte tusan är det väl någon som går och kollar mitt CV på Kungliga biblioteket i Humlegården?
Och hur var det nu, var jag bara nyhetschef för hela den där tevekanalen om ekonomi …var jag inte rent av kanalchef! Kanske till och med grundare?
Nej, bruden ska dressas, som det heter. Och det är bråttom. För livet är kort!
Fler krönikor från Pieter Tham:
En fuskares bekännelse. (Dagens PS)
Visst känner jag Beckham (Dagens PS)
Tidigare ekonomijournalist på Veckans Affärer, DI och A-Ekonomi.
Tidigare ekonomijournalist på Veckans Affärer, DI och A-Ekonomi.