Svenskarna mår bättre mentalt än många andra i världen. Men när det kommer till att aktivt förebygga problem ligger vi i botten.
Paradoxen: Mår bäst mentalt – gör minst för att må bättre
Mest läst i kategorin
En ny undersökning från Yougov visar att hela 71 procent av svenskarna rapporterar god mental hälsa – en siffra som sticker ut globalt.
Samtidigt är vi betydligt mindre benägna att arbeta aktivt med vår mentala hälsa jämfört med resten av världen.
Bara 35 procent av svenskarna tar aktiva steg för att förebygga mentala hälsoproblem, jämfört med det globala genomsnittet på 48 procent. I praktiken betyder det att många av oss agerar först när problemen redan uppstått.
Stress och sömn
Även när det gäller att aktivt hantera stress och förbättra sömnen ligger svenska hushåll efter det globala genomsnittet – något som syns i statistiken. Under 2022 betalade Försäkringskassan ut 39,5 miljarder kronor i sjukpenning, där hela 42 procent gick till människor med stressrelaterad psykisk ohälsa.
“Trots att vi mår bättre mentalt än många andra länder, är vi betydligt mindre proaktiva och mer reaktiva i vårt förhållningssätt till mental hälsa”, säger Elin Scotford, analytiker på Yougov, i ett pressmeddelande.
Läs också: Löftet om evigt liv och mötet med den bittra verkligheten. Dagens PS
Senaste nytt
Tillit till vården eller brist på oro?
Varför är vi då så passiva? Enligt undersökningen är svenskarnas reaktiva inställning delvis kopplad till två faktorer:
- Vi oroar oss mindre. Svenskar tenderar att känna mindre oro för sin allmänna hälsa än människor i andra länder.
- Vi litar på sjukvården. Hög tillit till sjukvårdssystemet gör att många svenskar väntar på hjälp snarare än att arbeta förebyggande.
Samtidigt visar undersökningen att vi är mer öppna för att använda receptbelagd medicin när det behövs, vilket kan spegla vår tilltro till systemet.
“Med det sagt väcker denna inställning förstås frågor om hur vi kan lyckas förebygga mentala hälsoproblem innan de uppstår”, säger Scotford.
Ansvar på individnivå
En annan insikt från undersökningen är svenskarnas syn på ansvar. 86 procent av svenskarna tycker att individen själv har huvudansvaret för sin hälsa, vilket är högre än det globala genomsnittet.
Samtidigt anser bara 7 procent att hälsa är myndigheternas ansvar, jämfört med 17 procent globalt.
Läs också: Deprimerande upptäckt: Biverkningar av SSRI oroar läkare. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.