Dagens PS

Oväntat fynd – 2 000 år gammal vingård

Hittat: Vingård från romartiden
Spansk högtid med eld och vin. Nu får man ett nytt vinrelaterat objekt att fira sedan arkeologer hittat en 2 000-årig vingård nära Valencia. (Foto: Manu Fernandez/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 jan. 2025Publicerad: 03 jan. 2025

En vingård i Spanien kanske inte känns sensationellt. I det här fallet är den det. Det är en nyupptäckt odling med 2 000 år på nacken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är nutida arkeologer som upptäckt en vingård från den tid då romarna härskade över det som skulle bli Spanien, skriver vintidskriften Decanter.

Arkeologerna har, mer konkret, upptäckt resterna av en fastighet vid Spaniens östra kust där det producerades vin under den tid då romarriket stod på sin topp.

Det forskarna hittat på platsen är tomter avsedd för vinodling men dessutom olika strukturer för vinproduktion skapade i området, som heter Sant Gregori Villa.

Arkeologerna upptäckte dessa fyndigheter under en reguljär utgrävning av platsen.

Stor fastighet

De har sedan kunnat identifiera odlingarna och produktionssystemet till att vara från perioden vid vår tideräknings början till 300-talet.

Fastigheten det gäller är 15 000 kvadratmeter stor och ligger längs kusten i Burriana, cirka 60 kilometer norr om Valencia.

Under romartiden var området administrativt knutet till Saguntums motsvarighet till en kommun.

Vinet från denna region är väl känt och blev framträdande i Rom under kejsar Augustus regeringstid. Den sträckte sig från år 27 före vår tideräknings början till år 14, det vill säga över en period på 41 år.

ANNONS

Enligt vad man kan läsa sig till hos romerska författare som Fronto och Juvenal ska vinerna härifrån sedan ha förblivit populära åtminstone en bit in på 200-talet.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Näst intill unikt

Rester av lagringsanläggningar för vin är relativt vanligt i Spanien men diken och avgränsningar som ger bevis på vinodling har man tidigare bara hittat på ett fåtal platser i landet.

Det har då varit vid den galiciska kusten, Badjaoz, Cádizbukten och Huelva.

Vid Sant Gregori har arkeologerna dokumenterat tio parallella rader och dikningar, riktade nordost till sydväst, vilka bildar kontinuerliga rader.

Deras genomsnittliga bredd varierar från 1,1 till 1,3 meter, så flera vinstockar kan ha planterats där och det finns ett mellanrum på 2,5 till 3 meter mellan raderna.

Avancerad dränering

Området är öppet och soligt men har karaktären av sumpmark, vilket gör att terrängen varit en utmaning att sätta i stånd för vinodling.

Texter från författarna Columella och Plinius har däremot beskrivit hur romarna var kapabla att förvandla våta myrmarksområden till produktiv mark genom sofistikerade dräneringssystem.

ANNONS

Byggnaderna på fastigheten ska ha varit uppställda från öst till väst, vilket är ett tillvägagångssätt som bor ha varit utformat för att skydda dem både från nordlig fuktighet och överdrivet solljus från söder.

Uppgifterna kommer från Mediterranean Archaeology Partnership vid Universitat Jaume I i Castelló som arbetat ihop med arkeologiska museet i Burriana i projektet.

Tanken är nu att, utifrån betydelsen hos de fynd man gjort, göra ett ”museum” av platsen. Området ska få sin historia och artefakter bevarade och parallellt med det göras tillgängligt på nätet.

Fräcka stölden: Köpte årgångsvin med falska sedlar. Dagens PS

Historiska vinfyndet i drottningens grav. Dagens PS

Därför säljer alkoholjätten flera vingårdar. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]