Ostbricka ikväll? Kanske inte när osten bjuder på mer än smakrikedom – en överraskning som vissa kallar delikatess och andra helst undviker.
Ostbricka med en twist – vågar du prova världens farligaste ost?
![En ostbricka med något för alla – från getost till grönmögelost. Men skulle du våga lägga till Sardiniens ökända casu marzu?](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fc0mp3J5M-sdl3YWS3iTbToE-nh.jpg&w=1200&q=75)
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Det finns matupplevelser som kittlar smaklökarna – och så finns det de som får folk att rygga tillbaka i ren fasa.
Casu marzu, en ost från Sardinien, har utsetts till världens farligaste ost och gömmer en hemlighet som får många att tveka, skriver CNN.
Vad är det som gör denna ost så speciell – och vågar du smaka?
Uråldrig tradition
Djupt inne i Sardiniens böljande landskap, där traditionerna lever kvar genom generationer, finns en ost som bryter mot alla regler.
Dess framställning är lika okonventionell som dess rykte, och smaken sägs vara lika oförglömlig som dess historia.
De som vågar ta en bit beskriver den som kraftfull och kryddig, med en eftersmak som dröjer sig kvar långt efter sista tuggan.
Men det är inte bara smaken som gör den unik – det är tillverkningsprocessen som verkligen sätter i en klass för sig.
Senaste nytt
Ost med oväntat sällskap
Ostskepparflugor lägger sina ägg i sprickor som bildas i osten. När larverna kläcks gräver de sig igenom ostens kärna och bryter ner proteinerna, vilket gör den mjuk och krämig.
Efter tre månader är “delikatessen” klar.
Då öppnas ostens yta, som oftast är orörd av larverna, och den krämiga insidan kan skedas ut.
![En delikatess eller en mardröm? Casu marzu, Sardiniens berömda 'ruttna ost', är fylld med levande larver – och förbjuden att sälja. Vågar du smaka?](https://dagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/2025/02/sdl-X8E3E-f7Wk-nh-1024x512.jpg)
“Magotangreppet är förtrollningen och njutningen av denna ost”, säger Paolo Solinas, en sardinsk gastronom.
Detta är inget för den känsliga eftersom larverna fortsätter att röra sig även när osten serveras.
Ostbricka? Inte med denna
Casu marzu kallas även casu becciu, casu fatittu, hasu muhidu och formaggio marcio , och varje region på Sardinien har sitt eget sätt att tillverka den.
Men trots dess starka koppling till den sardiska matkulturen har osten varit förbjuden att sälja sedan 1962, då lagar förbjuder konsumtion av mat infekterad av parasiter.
Vissa menar att casu marzu kan vara hälsoskadlig eftersom larverna kan överleva i kroppen och orsaka tarmproblem. Dock har inga sådana fall kopplats till osten.
Den som säljer casu marzu riskerar böter på flera tusen euro – men det har inte hindrat sardinierna från att fortsätta njuta av den. De har ätit denna ost i generationer, larver och allt.
Trots förbudet lever traditionen kvar, och Guinness Rekordbok har till och med utsett casu marzu till världens farligaste ost.
Osten som delar Sardinien
Men för sardinierna är larverna inte ett hot – de är en välsignelse och Casu marzu är en del av den sardiska matkulturen.
Långt ifrån alla är dock överens om dess storhet. För vissa är det en smakexplosion – för andra en mardröm.
“Vissa herdar ser osten som ett unikt personligt nöje, något som bara ett fåtal utvalda kan prova,” säger Solinas.
Han tillägger att även bland lokalbefolkningen råder delade meningar.
“Vissa sardinier kryper vid tanken på casu marzu, men andra som är uppvuxna med en livstid av salt pecorino älskar ogenerat dess starka smaker.”
Så, skulle du våga smaka?
Läs även: Ketchupeffekten – inte den du trodde. Dagens PS
Läs även: Mel Gibsons hälsoråd som kan förvärra cancer – forskare varnar. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
![Linn Kolar](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F06%2Flinn-268x300.png&w=1200&q=75)
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.