Dagens PS

Nya debatten: Okej att dricka öl på jobbet?

Alkoholfritt allt starkare bland britterna
IOK skrev 2024 ett avtal med alkoholfria Corona Cero som första ölmärket under 40 år av sponsring. Nu är det även okej med en till lunchen, menar britterna. (Foto: Kin Cheung/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 mars 2025Publicerad: 04 mars 2025

Det är dags att omdefiniera begreppet ”en lunchöl” och ställa frågan om det kanske är okej att ta en öl vid skrivbordet på jobbet?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Traditionellt betydde frasen ”en lunchöl” en pint i eftermiddagssolen en fredag när man stulit sig lite fri tid från kontoret.

Nu får britterna lära sig en ny betydelse, sedan dagligvarukedjor börjat inkludera en alkoholfri öl i sina luncherbjudanden.

Det har fått britterna att – även om man tycker att det finns annat att diskutera i världen just nu – bryta ut i en intensiv diskussion om huruvida man kan ta en öl på jobbet, ens om den är alkoholfri.

Sainsbury’s har börjat sälja alkoholfria öl som en del av sina luncherbjudanden, vilket innebär att shoppare nu kan välja en Lucky Saint lager eller en Corona Cero med sin smörgås och chips, i stället för en traditionell Diet Coke eller Dr Pepper, skriver The Telegraph.

Ökar starkt

Det sker mitt i en stegrande popularitet för alkoholfria drycker generellt. Försäljningen av alkoholfri öl, vin och sprit ökade med 15 procent till 320 miljoner pund under 2024, enligt officiella data.

På pubar hälldes drygt 120 miljoner liter låg- och alkoholfri öl upp 2023, enligt siffror som BBPA, British Beer and Pub Association, tror ska ha stigit med ytterligare 20 miljoner liter när statistiken för 2024 är klar.

Det här är, bland annat, en del av en tydlig trend bland yngre britter att avstå från alkohol. Ungefär 20 procent av åldersgruppen 18-24 år avstår nu helt från alkohol, enligt Drinkaware

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Alltid ett alternativ i dag

ANNONS

”För fem år sedan handlade alkoholfria drycker om speciella tillfällen som en vit månad i januari eller att inte inta alkohol mitt i veckan. Nu väljer människor alkoholfritt hela året och alla dagar i veckan”, hävdar Luke Boase, i någon mån part i målet som grundare av alkoholfria bryggeriet Lucky Saint.

Laura Willoughby, grundare av ”mindful drinking”-gruppen Club Soda, håller med.

”När du tar alkoholen ur öl är det en av de mest hälsosamma sakerna du kan göra. Du får ett livsmedel som inte är ultraprocessat, som är naturligt sockerfritt, har få kalorier och är fullt av vitamin B12. Så det är ingen överraskning att alkoholfri öl äter sig in på den traditionella läskmarknaden”, säger hon.

Drygt tre fjärdedelar av allmänheten anser nu att det är acceptabelt att dricka en alkoholfri öl vid lunch, enligt en rapport från KAM, ett konsultföretag inom dryckesbranschen.

Bland yngre människor, 18-24 år, håller 85 procent med om att det är okej.

”Finns en nervositet”

Pete Brown, ölexpert och författare, tror ändå att det finns ett stigma kring att hälla upp en öl på jobbet.

”Jag tror fortfarande vi har en nervositet kring det”, säger han hos The Telegraph.

”Den brittiska kulturen har inställningen att vi behöver förmyndare och måste behandlas som barn”.

ANNONS

I sammanhanget ses Sainsbury´s beslut att inkludera alkoholfri öl som alternativ i sina lunchpaket som banbrytande.

”Det betyder att produkten har nått en ny nivå”, säger Brown.

”Du måste uppnå en viss status för att nå dit och att du gör det legitimerar produkten”.

Alkoholfri öl bakom Heinekens pangresultat. Dagens PS

Hemligheten bakom alkoholfri öl. Dagens PS

Gen Z skippar alkohol – väljer nöje utan promille. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS