Dagens PS

Ny unik fisk upptäckt i Östersjön

Ny unik fisk hittad i Östersjön
Torskfiske i Östersjön. Nu kompletteras beståndet av rovströmmingen som man konstaterar är en genetiskt unik art och bör skyddas. (Foto: Daniel Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 jan. 2025Publicerad: 23 jan. 2025

I Östersjöns kustområden fångas ibland ovanligt stora strömmingar. Nu har forskarna upptäckt vad det är och vilken nytta de kan göra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De är stora, växer snabbt och äter mycket småfisk som spigg. Nu har SLU:s forskare upptäckt att de stora strömmingarna är en genetisk unik grupp och att den kan få stor betydelse för Östersjön.

”Den här unika strömmingen, som vi kallar rovströmming, kan spela en viktig roll för Östersjöns ekosystem och är därför extra viktig att bevara”, säger Ulf Bergström, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Han och en stor grupp andra forskare har studerat den här speciella strömmingens genetik, tillväxt och val av föda.

Forskarna har också undersökt relationen till storspigg som är en mycket vanlig, liten fiskart i Östersjön.

Leker vid Upplandskusten

Den här storväxt strömmingen kallas lokalt ”slåttersill”, eftersom den sedan urminnes tider lekt strax före midsommar vid Upplandskusten.

Den är stor som en sill och leker vid slåttertiden. Nu har forskarna samlat in och undersökt slåttersill och annan storvuxen strömming och sill vid Östersjökusten.

”Vår genetiska analys visar att det finns minst två olika bestånd av rovströmming i Östersjön. Den så kallade ”slåttersillen” tillhör den nordliga rovströmmingen som man hittills har funnit i området kring Gävlebukten. Den sydliga rovströmmingen förekommer från Stockholms skärgård och söderut”, säger Jake Goodall, forskare vid Uppsala universitet.

Så här ser den ut, rovströmmingen som forskarna nu kan konstatera är en egen unik genetisk art som bör skyddas. (Foto: Ulf Bergström, SLU)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Äter mycket småfisk

Sill och strömming äter i första hand plankton, men rovströmmingarna äter mycket mer småfisk än väntat. Särskilt storspigg var vanligt att hitta i deras magar.

Det är bra, menar forskarna.

Storspiggen har ökat kraftigt i Östersjön de senaste årtiondena och det har haft stora effekter på ekosystemet, genom att den äter ägg och larver från exempelvis abborre och gädda, vilket kan påverka beståndet av dem negativt.

Bidrar till att rädda ekosystemet

”Våra undersökningar visar att det finns en betydande biologisk mångfald inom en vanlig art som sillen. Denna värdefulla genetiska mångfald har troligen stor betydelse för hur sillen och strömmingen kommer klara av klimatförändringarna och kan vara av en avgörande betydelse för stabiliteten av Östersjöns ekosystem”, säger forskningsledaren Leif Andersson.

Därför är det viktigt att skydda den unika rovströmningen, menar forskarna.

”Det finns en uppenbar risk att man fiskar för hårt på en del lokala bestånd. Att flytta ut trålgränsen för det storskaliga strömmingsfisket skulle kunna vara en viktig åtgärd”, hävdar Ulf Bergström.

Läs mer: Parasiter och rovdjur – bittert slut för älskad fisk. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS