Dagens PS

Ny tunnelbana blir en av världens djupaste 

Nya tunnelbanan
Den nya tunnelbanan är mer än dubbelt så djup som den gamla och vissa delar går bara att nå med hiss. (Kollage: Region Stockholm/Sweco)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 apr. 2025Publicerad: 17 apr. 2025

Djupt under Stockholm pågår ett bygget av en ny tunnelbana som kommer att förändra stadens puls i generationer framåt.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Emma Fällman möter Stefan Engeseth och pratar dumhet
Spela klippet

Författaren: "Trump är min bästa försäljningschef"

17 apr. 2025

Tunnelbanenätet byggs ut med nya stationer och linjer, och på vissa håll hamnar stationerna på extrema djup. Ett exempel är stationen Sofia på Södermalm, som byggs hela 100 meter under marken. 

“Vi hamnade djupt eftersom vi måste hitta fast berg under Saltsjön. Det här gör Sofia till en av världens djupaste tunnelbanestationer”, säger Stefan Persson, biträdande förvaltningschef på förvaltningen för utbyggd tunnelbana. 

Men hur påverkar det resenärerna att behöva åka hiss så långt ner i underjorden? Och vad är egentligen fördelarna en tunnelbana så pass långt under marknivå? 

Tunnelbana
Plattformen i Barkarby kräver mycket rymd. (Bild: Region Stockholm)

Hissteknik som för tankarna till framtiden 

Att bygga tunnelbana djupt innebär helt nya utmaningar – och lösningar. Vanliga rulltrappor är inte aktuella för de djupaste stationerna. Istället kommer sofistikerade hissystem, inspirerade av lösningar i Barcelona, att användas. 

“På Sofia station kommer resenärerna använda åtta hissar som går hundra meter ner på cirka 30 sekunder. Det är ett väldigt effektivt sätt att snabbt ta sig upp och ner. Hissarna är helt automatiska och känner av antalet passagerare för att optimera flödet”, berättar Stefan. 

Läs även: Historiskt: Stockholms tunnelbana får sin första station under vatten. Dagens PS

Liknande lösningar kommer att finnas på Gullmarsplan, Nacka och samtliga stationer på nya Gula linjen, vilket enligt Persson ger snabb och smidig pendling utan trängsel. 

ANNONS

Emma Sahlman, pressansvarig för projektet, tillägger: 

“Hissarna byggs med glasväggar för att resenärerna ska känna sig mindre instängda. De är också övervakade och kan styras för att undvika överbelastning. Det blir en modern och trygg lösning för framtidens resenärer.” 

Nya tunnelbanan
Streckade delar är nya delar – och delar av den gröna linjen söderut blir blå. (Bild: Region Stockholm)
ANNONS

Senaste nytt

Ny tunnelbana på nya djup

Frågan är varför man valt att bygga djupt, med alla dess utmaningar. Stefan Persson förklarar att det delvis handlar om att undvika störningar i stadsmiljön och att skapa mer yta för bostäder och andra byggprojekt. 

“När tunnelbanan byggdes tidigare, som Grön linje på 1950-talet, gick man mer ytligt och störde mycket mer. Idag accepterar vi inte att Sveavägen stängs av i flera år”, säger han och tillägger: 

“Att bygga i tunnel är dyrare än ovan mark, men ger samtidigt stor flexibilitet i stadsmiljön. Vi frigör ytor ovan jord för annan exploatering. Dessutom minimerar vi de störningar som byggarbeten annars orsakar ovan jord.” 

Emma Sahlman påpekar att Stockholms nuvarande tunnelbanenät är ungefär lika mycket ovan jord som under, men att detta ändras nu: 

“När vi är färdiga kommer majoriteten av stationerna att ligga under jord.” 

ANNONS

Miljövänligt och konstsatsning 

Utöver djupet och tekniken är miljön och konsten två hörnstenar i projektet som framtida resenärer kanske inte tänker på i dag. Varje station får en egen konstnärlig gestaltning, något som Stockholm är internationellt känt för. 

“Konstnärerna har varit med sedan starten 2015. Det gör konsten till en integrerad del av stationerna”, berättar Emma Sahlman och tillägger att Stockholmstunnelbana ibland kallas världens längsta konstutställning. 

Tunnelbanan och konst
Konst är fortfarande ett viktigt inslag i tunnelbanan. Här ser ni en konceptbild för plattformen i Nacka. (Visionsbild: Region Stockholm/Sweco-Typsa)

Tunnelbanan byggs också med stor hänsyn till miljön. Man tätar tunnlarna noggrant för att inte påverka grundvattennivån, vilket annars kan orsaka sättningar i byggnader ovanför. 

Stefan Persson förklarar: 

“Vi har mycket stränga miljökrav på oss. Till exempel har vi behövt säkra att tunnlarna är extremt väl tätade för att skydda grundvattnet. Nyligen har vi fått nya, realistiska villkor från Mark- och miljödomstolen efter att ha visat att vår påverkan är minimal.” 

Tunnelbana förändrar Stockholm för framtiden 

Stefan Persson avslutar med att peka på den stora förändring detta innebär för Stockholm. 

ANNONS

“Vi bygger inte bara en tunnelbana. Vi är med och formar framtidens stad. Precis som när den första tunnelbanan byggdes förändrar vi hur stockholmarna kommer att leva och röra sig i decennier framöver.” 

Emma Sahlman instämmer och tillägger: 

“Många av oss som arbetar med detta känner att vi är del av något historiskt. Tunnelbanan är en viktig del av Stockholms identitet och vi får vara med och utveckla den. När framtida generationer använder de här linjerna kommer det att kännas lika självklart för dem som dagens nät känns för oss.” 

Projektet kommer även medföra nya tåg för att täcka de nya linjerna och ökade passagerarantal. Detta kommer att bidra till både komfort och kapacitet, vilket är avgörande när staden växer snabbt. 

Läs mer: Tyskland laddar för miljarder – men satsningen kan drunkna i byråkrati. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS