Dagens PS

Ny trend: Influencer säljer ideologier, inte produkter

Ny trend: Influencer säljer ideologier, inte produkter
Influencers blir lobbyister, och säljer idéer i stället för varor. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 juli 2022Publicerad: 22 juli 2022

Att en influencer gör reklam för en vara är vi vana vid. Men vad händer när det handlar om påverkan av åsikter och inte köplust? Adtechbolaget Urban Legend parar ihop sina kunder med influencers som kampanjar mot cash.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En influencer med 49 000 följare skriver passionerat om en organisation som jobbar mot klimatförändringar. Det finns en länk i inlägget som lyfter en e-postlista – som drivs av ett politiskt parti.

Matcha kund och influencer

Varje människa kan bli en lobbyist. Det är idén bakom Urban Legend, vars grundare Ory Rinat var chef för digital strategi i Trump-administrationen.

Företagets strategi går ut på att matcha kunder med influencers, som väljer det som passar dem från en meny. Kunderna betalar för varje “omvändelse” – antal nya medlemmar på e-postlistan, som exempel.

Listan på dem som jobbar för Urban Legend är hemlig, men där finns allt från kreatörer med 3 000 till dem som har 14 miljoner följare.

Liknar “uppacknings”-videor

Henri Makembe, som jobbat länge som strateg för Demokraterna i USA, jämför det med “uppacknings”-videor, där en influencer öppnar en låda produkter från ett företag och visar upp dem för sina följare.

“Vi inser att ‘oj, det kan vi göra med en idé”, säger Makembe.

The Wired har gjort en djupdykning i fenomenet, och här kan du läsa hela artikeln.

ANNONS

Läs även: Influerare invaderar resmål – vissa inte välkomna 

Läs även: Galen tillväxt för svenska influerare 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]