Dagens PS

Ny studie: D-vitamin kan minska cancerrisk  

Det bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen, visar en ny studie
Det bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen (Foto: Berit Roald/NTB/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 22 apr. 2025Publicerad: 22 apr. 2025

Forskare ser tydliga samband mellan höga nivåer av D-vitamin och lägre risk för kolorektal cancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

D-vitamin spelar en viktig roll för både benhälsa, immunförsvar och energi. Nu visar en ny sammanställning av 50 studier att det även kan minska risken för kolorektal cancer – en cancerform som ökat bland yngre vuxna i USA.

Enligt studien hade personer med högst D-vitaminnivåer i blodet 25 procent lägre risk att utveckla sjukdomen jämfört med dem med lägst nivå.

Nästan halverad risk bland kvinnor

I data från den långvariga Nurses’ Health Study, vilken Fortune skriver om, framkom ännu starkare resultat: kvinnor med högst D-vitaminintag hade 58 procent lägre risk för kolorektal cancer än kvinnor med lågt intag.

Forskarna menar att rätt nivåer av D-vitamin inte bara förebygger cancer utan också kan förbättra prognosen för den som redan drabbats.

ANNONS

Senaste nytt

Så påverkar D-vitamin kroppen

D-vitamin stärker immunförsvaret bland annat genom att aktivera T-celler – en typ av vita blodkroppar som hjälper till att bekämpa infektioner och cancer.

Det bidrar också till bättre tarmhälsa. Enligt forskarna kan D-vitamin stärka tarmens barriärfunktion vilket gör att kroppen lättare tar upp näring och håller skadliga bakterier borta. 

Brist på D-vitamin kan istället leda till inflammation som i sin tur ökar risken för cancer.

ANNONS

35 procent har för lite 

Cleveland Clinic uppskattar att cirka 35 procent av USA:s vuxna har otillfredsställande nivåer av D-vitamin i kroppen. 

Det är särskilt vanligt bland personer i åldern 19 till 44 år, enligt forskarna bakom studien.

Läs även: Nya hotet mot vår hälsa – “Vet inte konsekvenserna”. Dagens PS

För mycket kan bli farligt

I Sverige saknas det breda studier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar. Det finns dock studier som pekar på att nivån för vissa grupper är otillfredsställande – bland annat hos vissa invandrargrupper och äldre som tillbringar lite tid utomhus. Detta enligt Livsmedelsverket

Innan du börjar ta tillskott bör du dock alltid rådfråga läkare. För höga doser av D-vitamin kan bland annat leda till att du får för mycket kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. 

Här finns D-vitamin naturligt

Utöver kosttillskott kan D-vitamin fås genom solen – 5 till 30 minuters exponering några gånger i veckan räcker ofta, enligt forskning. Man hittar också D-vitamin i:

ANNONS
  • Lax, tonfisk och annan fet fisk
  • Berikad mjölk eller apelsinjuice
  • Äggulor
  • Yoghurt
  • Svamp

I Sverige berikas dessutom de flesta mjölkprodukter, växtdrycker, smörgåsfetter och matfettsblandningar med D-vitamin. 

Läs också: Ny studie: Smärtstillande skyddar mot många sjukdomar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS