Forskare ser tydliga samband mellan höga nivåer av D-vitamin och lägre risk för kolorektal cancer.
Ny studie: D-vitamin kan minska cancerrisk


Mest läst i kategorin
D-vitamin spelar en viktig roll för både benhälsa, immunförsvar och energi. Nu visar en ny sammanställning av 50 studier att det även kan minska risken för kolorektal cancer – en cancerform som ökat bland yngre vuxna i USA.
Enligt studien hade personer med högst D-vitaminnivåer i blodet 25 procent lägre risk att utveckla sjukdomen jämfört med dem med lägst nivå.
Nästan halverad risk bland kvinnor
I data från den långvariga Nurses’ Health Study, vilken Fortune skriver om, framkom ännu starkare resultat: kvinnor med högst D-vitaminintag hade 58 procent lägre risk för kolorektal cancer än kvinnor med lågt intag.
Forskarna menar att rätt nivåer av D-vitamin inte bara förebygger cancer utan också kan förbättra prognosen för den som redan drabbats.
Senaste nytt
Så påverkar D-vitamin kroppen
D-vitamin stärker immunförsvaret bland annat genom att aktivera T-celler – en typ av vita blodkroppar som hjälper till att bekämpa infektioner och cancer.
Det bidrar också till bättre tarmhälsa. Enligt forskarna kan D-vitamin stärka tarmens barriärfunktion vilket gör att kroppen lättare tar upp näring och håller skadliga bakterier borta.
Brist på D-vitamin kan istället leda till inflammation som i sin tur ökar risken för cancer.
35 procent har för lite
Cleveland Clinic uppskattar att cirka 35 procent av USA:s vuxna har otillfredsställande nivåer av D-vitamin i kroppen.
Det är särskilt vanligt bland personer i åldern 19 till 44 år, enligt forskarna bakom studien.
Läs även: Nya hotet mot vår hälsa – “Vet inte konsekvenserna”. Dagens PS
För mycket kan bli farligt
I Sverige saknas det breda studier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar. Det finns dock studier som pekar på att nivån för vissa grupper är otillfredsställande – bland annat hos vissa invandrargrupper och äldre som tillbringar lite tid utomhus. Detta enligt Livsmedelsverket.
Innan du börjar ta tillskott bör du dock alltid rådfråga läkare. För höga doser av D-vitamin kan bland annat leda till att du får för mycket kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.
Här finns D-vitamin naturligt
Utöver kosttillskott kan D-vitamin fås genom solen – 5 till 30 minuters exponering några gånger i veckan räcker ofta, enligt forskning. Man hittar också D-vitamin i:
- Lax, tonfisk och annan fet fisk
- Berikad mjölk eller apelsinjuice
- Äggulor
- Yoghurt
- Svamp
I Sverige berikas dessutom de flesta mjölkprodukter, växtdrycker, smörgåsfetter och matfettsblandningar med D-vitamin.
Läs också: Ny studie: Smärtstillande skyddar mot många sjukdomar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.