Svenskt brons i vad som kallas VM i matlagning eller kock-VM. Nu har Gustav Leonhardt kammat hem en bronsmedalj i finalen som avgjordes i Lyon.
Ny medalj – maten som gav svenskt brons i kock-VM
Mest läst i kategorin
Han fick sin första Michelinstjärna 1958. Gjorde om sin fars krog L´Auberge du Pont de Collonges till något framstående. Fick den andra stjärnan 1960, tredje 1965.
Från 1970-talet var sedan Paul Bocuse, uppvuxen i en lång släkt av kockar, en av de främsta företrädarna för ”nouvelle cuisine”.
Bocuse d´Or grundades av honom och detta inofficiella Europa-mästerskap i matlagning har funnits sedan 1987 och längs vägen blivit ett officiellt VM.
I dag anses det vara världens mest prestigefyllda kocktävling med 65 deltagande länder.
”Dags för seger igen”
”Sverige har ju vunnit en gång, då var det Mathias Dahlgren 1997. Då var jag ett år gammal, så jag tycker det är dags igen”, sade Gustav Leonhardt till SVT för en tid sedan.
Han har varit årets svenske deltagare i Bocuse d´Or.
Den platsen fick Gustav Leonhardt, 28, efter en finaltävling på Münchenbryggeriet i Stockholm, där han bland annat besegrade kockarna Christian Siberg och Martin Karlsson.
Gustav Leonhardt blev årets kock 2021 och har tidigare varit ”köksassistent”, en commis i Bocuse d´Or och har även arbetat på Michelin-krogar som Agrikultur och Aira.
Senaste nytt
Stark svensk insats i kock-VM
Nu har tävlingen om den högst eftertraktade titeln avgjorts, i Lyon 26-27 januari. Där ställde Gustav Leonhardt upp i ett team med Noel Moglia som commis och Peter Asp Jelksäter som coach.
President för den svenska representationen i år var Tommy Myllymäki, som även ingick i den prestigefyllda juryn för tävlingen.
Det blev ingen ny seger men en bronsmedalj för Gustav och hans team i Lyon.
”Vi är stolta över vår insats i årets Bocuse d’Or. Nivån har varit extremt hög och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för”, säger Gustav Leonhardt.
”Att vi dessutom får åka hem med en bronsstatyett är en otrolig ära och ett bevis på det hårda arbete och den passion som vårt team har lagt ner”.
Fortsätter imponera
Efter framgången med silver i Bocuse d’Or Europe i mars 2024, har det svenska teamet fortsatt att imponera. Under den intensiva finalen, där världens främsta kockar tävlade under två dagar, demonstrerade det svenska laget teknisk skicklighet och kreativitet.
Tävlingen består av två moment – en kötträtt och en fiskrätt. Kockarna får inte välja ingredienser, det är förutbestämt av juryn.
I år handlade det, bland annat, om att laga mat med havsgös, rotselleri, blekselleri, rådjurssadel, anklever och en frukt i säsong.
Före Sverige i resultatlistan?
Frankrike vann och Danmark kom tvåa.
Tommy Myllymäki är nöjd och säger att Gustav och hans team “visat vad som är möjligt genom att kombinera svenskt mathantverk med innovativt tänkande”.
“Deras prestation är en enastående insats som kommer att inspirera hela den svenska restaurangbranschen”, avslutar Myllymäki.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.