Nötter och frön är bra och vi behöver, allmänt, mer av detta. Frågan är hur mycket och hur bra? Här är experternas svar.
Nötter – bra för både kropp och själ
Mest läst i kategorin
”Ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd”, höftar Livsmedelsverket på sin hemsida och föreslår oss att ”strö lite nötter eller frön över salladen, soppan eller de rotade rotfrukterna”.
Dessutom passar nötterna bra som mellanmål eller som snacks på kvällen, tipsar verket.
Nötter och frön kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De mängder man har sett ger positiva hälsoeffekter är ungefär ett par matskedar per dag, därav måttstocken från Livsmedelsverket.
Klarar vikten ändå
”Nötter och frön innehåller nyttiga fetter och är rika på bland annat magnesium, zink, antioxidanter och fibrer”, propagerar Livsmedelsverket – och säger du något om att nötter är feta så har verket svar även på det.
”Trots att de innehåller mycket kalorier verkar personer som äter nötter och frön, som en del av en hälsosam kost, ha lättare att hålla vikten”, är svaret på det.
”Både nötter och frön ger många värdefulla näringsämnen, vitaminer, mineraler och sekundära växtämnen”, slår tyska Utopia fast generöst.
Allmänt innehåller nötter lite vatten men gott om fett, protein, kolhydrater och fibrer. De är dessutom ofta bra källor till mineraler, vitaminer och det som kallas sekundära växtämnen.
Bland dem finns karotenoider (ja, tänk morötter) och polyfenoler.
Senaste nytt
Spårämnen och mineraler
Nötter är även en bra källa till spårämnen och mineraler. Det handlar då om kalcium, kalium, magnesium, koppar, zink, selen och järn.
Mandlar, hasselnötter, pistage- och paranötter är särskilt rika på kalcium.
I dag är det så att 40 procent av de vuxna svenskarna säger sig följa någon typ av diet när det gäller kosten.
Det är för de flesta onödigt. ”Ät mindre och rör dig mer”, är egentligen det enda råd svenskar i normala omständigheter behöver – men det säljer varken kokböcker eller kosttillskott.
Bra – men inte sensationellt
Samma sak gäller kring nötter och frön. Ett par matskedar om dagen är nyttigt, men får inte solen att gå upp i ett nytt väderstreck i morgon.
Däremot har de ämnen som ingår på olika sätt i olika nötter positiva egenskaper, enligt forskarna.
Det handlar då om ämnen som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stärker din kognitiva prestation och är positiva för blodfetter och hjärta.
Vissa ämnen anses minska benägenheten till depressioner och minska risken för vissa kroniska sjukdomar.
Risker med nötter och frön?
Du kan, naturligtvis, få en allergisk reaktion du inte varit medveten om och onödigt mycket nötter innebär, utifrån fetthalt, en risk att gå upp i vikt.
Livsmedelsverket: Fettet som är bäst för hälsan. Dagens PS
Medelhavskostens positiva hemligheter. Dagens PS
Knepet som kan förbättra din tarmhälsa. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.