Dagens PS

Nostalgi - ett framtidsvapen

Nostalgi kan ge oss styrka, menar forskare
Nostalgin – som ett skyltfönster mot hur det var förr. Och som alla vet är det ganska behagligt med lite ”window shopping” då och då… (Foto: Hasse Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 maj 2024Publicerad: 12 maj 2024

Det är inte fel att tycka att det var bättre förr. Inte minst kan det lyfta framtiden. Här är psykologiprofessorn som sjunger nostalgins lov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Andrew Abeyta, biträdande professor i psykologi vid Rutgers University i Camden, New Jersey, är nostalgi mer än så – och mer positivt.

Saknad och längtan? Ja, ”men vi upplever också positiva känslor som glädje och tacksamhet”, konstaterar Abeyta hos CNBC.

Nostalgi kan främja sådant som anknytning och motståndskraft, säger Abeyta.

Samtidigt var det från början – när den schweiziske läkaren Johannes Hofer myntade begreppet 1688 – ett ord med en negativ klang.

Ansågs negativt

“Det var ansett som något negativt, nästan som en psykisk sjukdom, som orsakades av att vara borta från hemmet”, förklarar Abeyta.

Själv vänder han på det.

”Det är inte så att nostalgi i sig producerar negativa känslor, utan att människor tar till nostalgi för att de upplever negativa känslor”.

Där och då fyller det en positiv funktion, menar forskaren.

ANNONS

Att ta till nostalgi när du är ensam eller stressad kan ge positiva psykologiska fördelar och fungera som en återställare.

Att plocka upp minnen från förr kan öka din lyckokänsla i en situation där du kämpar med känslorna.

ANNONS

Senaste nytt

Kan ge lugnet som krävs

”Det får dig att känna att det finns människor där ute som älskar dig och stöttar dig. Det kan ge dig lugnet som krävs för att möta tuffa utmaningar och hårda realiteter i realtid”, menar Abeyta.

De minnen som gör oss nostalgiska handlar ofta om tillfällen när vi var omgivna av familj och vänner, tillfällen knutna till kärlek och tillhörighet – och det kan vi behöva under svåra tider, konstaterar forskaren.

Även dåligt är bra

Inga nackdelar med att gå omkring och känna att det var bättre förr?

Inte enligt Andrew Abeyta.

Han hävdar att till och med det man minns som dåligt kan vara bra.

ANNONS

Även om han som forskare beskriver det som ”en försonande narrativ sekvens”, vilket du och jag kanske inte skulle ha kommit på att kalla det.

”Någon kanske säger att hen hade ett riktigt hemskt förhållande, personen var missbrukare och hemsk. Men den erfarenheten hjälpte personen att växa och gjorde den starkare. Så även om det var dåligt är hen tacksam för att ha upplevt det”, säger Abeyta.

Svart som slutar svart

Men okej. Det finns en motsats.

En där det börjar svart och slutar svart. Exakt – ”en kontaminativ narrativ sekvens”.

“Det är här det börjar negativt och slutar negativt”, konstaterar Abeyta och slår fast att det inte finns någon lösning på just det.

Det kan man kanske förstå.

Och Abeyta konstaterar att lagom är bäst även gäller nostalgi.

Det är som att tröstäta, säger han.

ANNONS

”Ofta ser vi tröstätande som ohälsosamt och något vi blir tjocka av. Men att tröstäta ibland är viktigt, eftersom det, ibland, hjälper oss framåt”.

Satsa på retromat

Sammanfattning?

Det är inte fel att tycka det var bättre förr.

Lagom mycket. Och kärvar det kan man – med en psykologisk kombo – möjligen tröstäta något man tyckte var väldigt gott förr…

Bilarna som format vår värld – redaktionens favoriter. Dagens PS

114-åringens hemlighet: Ett glas om dagen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]