Dagens PS

Tv-nostalgi: Långkörarna vi aldrig glömmer

Teveserier vi minns
Av alla de teveserier som producerats är det några som verkligen sticker ut i längd eller popularitet. Vi har plockat fram fem av de mest uppmärksammade svenska serierna. Undrar om du håller med om listan. (Foto: Filmparadiset)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 22 mars 2024Publicerad: 22 mars 2024

Den mesta svenska teveserien fick 318 avsnitt. Den längsta fick gå hela 35 år. Hur bra koll har du på långkörarna i svensk tevehistoria?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett prestigefyllt rekord vi talar om. Och just därför är det inte helt enkelt att få fram vilken som är världens längsta teveserie.

Flest träffar får dock den amerikanska serien “Guiding Light”. Den började som radioserie redan 1937, flyttade in i teveformatet 1952, och stannade där ända fram till 2009.

Drygt 15 300 program senare släcktes slutligen kamerorna 2009 och historien om den påhittade staden Springfield kunde knytas ihop.

Även i Sverige har vi haft riktiga långkörare. Vi har grävt i arkiven och tagit fram fem av de serier som limmade fast oss i sofforna år efter år.

Rederiet

Snyft- och dramaserien framför alla andra.

Historien om redarfamiljen Dahlén och deras rederi blev snabbt en raket på tevehimlen som snabbt fick miljontals svenskar att ta plats i soffan.

Inspelningarna startade 1992 med tanken om en säsong, men snart förstod Sveriges Television att de hittat ett format som älskades.

Teveserien Rederiet
Hela Dahlén-klanen samlad tillsammans med en stor del av besättningen på familjens stolthet M/S Freja. (Foto: Bengt Wanselius)
ANNONS

318 program, 20 säsonger och 30 000 manussidor senare sändes slutligen det sista avsnittet och Dahléns kunde slutligen stänga sin verksamhet.

En av de stora vinnarna var det riktiga rederiet Birka Line, som ägde vinjettfartyget M/S Freja i verkligheten. Fartyget, som gick på rutten Stockholm – Mariehamn, blev en svensk kändis genom serien.

“Rederiet” finns i dag självklart att avnjuta på Öppet arkiv. Så ladda med en megastor popcorn-skål och frossa loss i 20 års svensk såpa när den är som bäst.

ANNONS

Senaste nytt

Hem till byn

Om rederiet är svensk teves mesta serie så är utan tvekan dramat “Hem till byn” den längsta.

Manusförfattaren Bengt Bratts långsamma berättarstil om hur livet förändrades på den svenska landsbygden när samhället utvecklades och inflyttning till staden sågs som den enda vägen framåt, blev en dundersuccé.

Teveserie Hem till byn
Berättelsen om hur samhällets förändringar påverkade människan på landsbygden gjorde “Hem till byn” till en av våra mest älskade teveserier. (Foto: Bo Håkansson/SVT)

“Hem till byn” hade ingen såpaliknande dramaturgi utan var beskrivande. Handlingen tog avstamp i realism och hur livet på landet förändrades för de små människorna.

Tanken var att det bara skulle bli en säsong 1971. Men efter rekordbra tittarsiffror övertalades Bengt Bratt att skriva ytterligare en säsong 1973, och ännu en 1976.

ANNONS

Därefter tog serien uppehåll till 1990 då den återkom med sex avsnitt. Den har därefter kommit och gått i tevetablåerna fram tills dess att de absolut sista sex avsnitten sändes 2006.

Tre Kronor

TV4 storsatsade i mitten på 1990-talet på serien “Tre Kronor”, som blev en tevesoff-succé.

Varje onsdag under åren 1994-1999 fick svensken i 123 avsnitt följa livet i villaförorten Mälarviken utanför Stockholm.

Tre Kronor blev en av de stora succéerna för TV4. (Foto: IMBd/TV4)

Serien spelades också in i Stockholms absoluta närhet där förorterna Sätra och Farsta blev de platser som var mest förekommande som inspelningsmiljöer.

Efter 10 säsonger beslutade TV4 att serien gjort sitt.

Avslutningen blev en av teve-världens snackisar när seriens psykopatiske pastor Sven Frisk sprängde både sig själv och de flesta av seriens karaktärer i bitar i ett självmordsattentat.

“Tre Kronor” ersattes sedan med långköraren nedan: “Skilda världar”.

ANNONS

Skilda världar

Detta blev serien som skrev svensk tevehistoria genom att vara den första som sändes fem dagar i veckan jämfört med det vanliga formatet med ett program i veckan.

Serien blev en succé för producerande TV4 med sex säsonger och 500 avsnitt.

Teveserie  Skilda världar
Förvecklingarna kring tvillingarna Daniel Toivonen och Sandra Bovallius liv fick oss att sätta oss i soffan varje kväll i flera år. (Foto: IMDb/TV4)

Handlingen bygger på skillnaden i livet för människor i överklass och arbetarklass där tvillingarna Daniel Toivonen och Sandra Bovallius växte i olika miljöer i tron att de inte alls var släkt.

Serien fick i snitt 1,3 miljoner tittare och blev en av TV4:s största succéer någonsin.

Hedebyborna

Serien “Hedebyborna” nådde inte på länga vägar upp till de siffror i längd eller antal avsnitt som sina konkurrenter, men blev ändå en del av den svenska populärkulturen. Den röstades 2010 därför fram till den bästa svenska teveserien någonsin.

Teveserie Hedebyborna
Det är inga stora händelser som sker i Hedebyborna. Alla små skeenden tillsammans skapar dock spänning och förändring. (Bild: SVT)
ANNONS

Historien om livet i den lilla småländska byn Hedeby fängslade. Hur baronen styr samhället som hans släkt alltid gjort. Om hur den lilla människan levde sin vardag med slit och släp och med drömmar om en bättre framtid som daglig drivkraft.

Serien var en stjärnspäckad produktion som kom att omfatta 18 avsnitt under de fyra år, 1978–1982, som den sändes.

Läs även:

Älskade reklam – klassiker vi minns

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS