Dagens PS

Tavla värderades till 6000 – såldes för miljonbelopp

budgivning
Efter en intensiv budgivning klubbades det flamländska konstverket för ett miljonbelopp (Foto: Uppsala Auktionskammare, Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 23 aug. 2023Publicerad: 23 aug. 2023

Efter en intensiv budgivning klubbades ett konstverk på Uppsala Auktionskammare för en summa som var långt över utropspriset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blev en intensiv och långdragen budgivning mellan två köpare som deltog via telefon på auktionen hos Uppsala Auktionskammare.

Objektet som budgivarna stred om var en liten oljemålning – ett stilleben med blommor och en fjäril, som katalogiserats med den flamländske stilleben-konstnären Jacob van Hulsdoncks namn. Verket bedömdes dock inte vara målat av konstnären själv, utan snarare i hans stil och anda.

Därför värderades tavlan till 6000 kronor av Uppsala Auktionskammares konstspecialister.

Intensiv budgivning

Men när det var dags för auktion hade två budgivare en annan uppfattning om konstverkets värde – och en intensiv budgivning tog fart.

Konstverket klubbades slutligen för 1 450 000 kronor, vilket var 250 gånger högre än det pris som auktionsfirman hade satt.

budgivning
Tavlan har katalogiserats med den flamländske stilleben-konstnären Jacob van Hulsdoncks namn, men bedöms inte vara målat av konstnären själv, utan snarare i hans stil och anda (Foto: Uppsala Auktionskammare).

Hur kunde det bli så här?

På Uppsala Auktionskammare understryker vd Magnus Bexhed att det inte rör sig om att auktionsfirman ska ha slarvat vid undersökning och katalogisering.

ANNONS

”Vi har gjort ett grundligt katalogiseringsarbete tillsammans med internationella experter på holländsk äldre konst”, säger han till Dagens industri.  

Vad som kan ha påverkat budgivningen är att köparna hittat bevis för att målningen är äkta, vid egna efterforskningar i litteratur eller kataloger.

Det är inte heller ovanligt att budgivningar kan skena i väg på detta sätt.

”Det här är inte första gången och inte sista gången”, säger Magnus Bexhed.

Läs även: Konsten att locka både samlare och salonger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]