Dagens PS

Talande kor och halmhäxor: 5 unika sätt att fira midsommar

midsommar
Midsommarafton må kännas som det absolut svenskaste vi har, men faktum är att vi inte är ensamma om denna fantastiska tradition. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

Midsommar må kännas som det absolut svenskaste vi har, men faktum är att vi inte är ensamma om denna fantastiska tradition. Här bjuder vi på fem alternativ till det traditionella firandet för dig som vill vidga dina vyer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan förstås kännas som att svära i kyrkan att överge Sverige under midsommar – en av årets största högtider. Ändå är det en tid på året då närmare 68 procent av de svenska resenärerna väljer att utforska andra länder, enligt Booking.com.

Inför midsommar bjuder vi därför på fem alternativa firanden utanför vårt avlånga land.

Midsommar

De vackra norska fjordarna är en del av midsommarfirandet i Norge. (Foto: Pixabay)

Fira Sankt Hans i Norge

En lång tradition kring att fira den 23 juni har våra norska grannar, som under denna dag hyllar Sankt Hans.

En tilldragelse som även kallas “Sankthansaften” eller “Jonsok” och syftar till medeltidens pilgrimsresor till kyrkor och heliga källor. Det firas i dag med stora bål och blomsterringar som symboliserar ett långt och framgångsrikt liv.

En annan tradition är att de norska ladugårdarna smyckas med björkgrenar, rönnbär och körsbärskvistar för att trollen inte ska stjäla korna.

Det är även populärt att fira Sankt Hans till havs omgiven av de norska fjordarna. En naturupplevelse som det finns gott om i Bergen.

ANNONS

Senaste nytt

Talande kossor och givmilda alver på Island

ANNONS

En spännande dag och natt i fantasins tecken väntar på Island. Här firar man på isländskt manér sin version av midsommar, “Jónsmessa”, den 24 juni, och strösslar den med mytologi och sagoberättelser.

Det yttrar sig bland annat i att kossor utvecklar en förmåga att tala, och sälar antar mänsklig form.

Sannolikt är även att du råkar på en givmild alv, om du enligt sägnen, väntar i en korsning där alla vägar leder till en kyrka.

Sjung ut i Helsingfors

En lite längre utflykt till en sjönära stuga och framförallt en bastu blir det för dig som styr kosan till Finland över midsommar. Här föredrar man att dra ut på firandet som innefattar både bastubad och sång och dans runt stora bål, som kallas “kokko”.

Är du en sångare av rang kommer det garanterat premieras då traditionen säger att du får mer tur under kommande år, ju högre du sjunger.

Utöver detta kan du även förvänta dig lite grillat och ett parti “mölkky” som är den finska versionen av kubb.

Om detta låter som en midsommar för dig rekommenderas ön Seurasaari, strax utanför Helsingfors, som arrangerat offentliga midsommarfiranden under 60 år.

ANNONS

Vita nätter och öl i Estland

Vidare till Estland där midsommarfirandet vid namn “Jaanilaupäev/Jaanipäev” sträcker sig tillbaka hednatiden och markerar starten på höskörden.

Det innebär att estländarna mellan den 23 juni och 24 juni i likhet med finländarna dansar till bål och folkmusik, äter grillat och dricker öl.

Eftersom solen vid den här tiden på året knappt går ner är de ljusa nätterna, även kallade “vita nätter” också föremål för festligheterna. Midsommarafton är även en högtid som är starkt förknippad med vidskeplighet och myter.

Midsommar

Halmhäxor och varmkorv väntar i Köpenhamn där du även hittar den lilla havsfrun. (Foto: Pixabay)

Halmhäxor och varmkorv i Danmark

Så var det dags för Sankt Hans igen, som alltså firas även av danskarna den 23 juni.

En tradition som stammar från medeltiden, då läkare brukade samla in örter vid den här tiden på året, eftersom de läkande egenskaperna ansågs allra starkast då.

Det firar man i modern tid med att tända både bål och halmhäxor under den aktuella dagen, för att hålla onda andar borta.

ANNONS

En ritual som du med fördel kan ta del av i Köpenhamn och vid norra Själlands kust.

Där kan du även passa på att ta ett dopp efter bålet och kalasa på “snobröd” och “pølse” mellan midsommarvisorna.

Vill du läsa mer om midsommar, mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar:

Ny giv: Så ska du ”egentligen” servera snapsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS