Dagens PS

Stockholms Stadshus fyller 100 år

Stadshuset 100 år
I juni firas högtidligt att Stockholms Stadshus firar 100 år. Det blir festligheter både i och kring huset i en hel jubileumsvecka. (Bild: Stockholms stad)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023

Det ligger ytterst centralt vid Riddarfjärden i Stockholm. Som en borg tyngd av beslut reser den sitt tegeltorn mot skyn. Och i år fyller Stockholms Stadshus 100 år. Men det började med en eldsvåda…

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett utomordentligt storartat, fastän hemskt skådespel, erbjöds huvudstaden i går eftermiddag, vid och efter mörkrets inbrott, då den å Kungsholmen belägna Eldkvarnen med sina väldiga upplag av säd och mjöl härjades av en brand, vartill man dess bättre hos oss ej ofta får se ett motstycke.

I anseende till brandens häftiga utbrott och eldens raska kringgripande upplystes hela huvudstaden och dess närmaste omgivningar som genom ett trollslag. På Djurgården tycktes det som ett ofantligt elektriskt ljus skulle kastat ett mäktigt strålknippe åt detta håll, och vattnet mellan Djurgården och Skeppsholmen var redan då eldfärgat.

Ofantliga människoskaror voro på benen. Norrbro, Vasabron och gångbanan voro till trängsel fyllda av åskådare, bland vilka de mest varierande rykten gingo om brandens uppkomst och de otroligaste historier uppdukades.”

Det är den 31 oktober 1878. Klockan är strax efter 17.00 då det upptäcks att det brinner i ett av kvarnrummen, en trappa upp i den majestätiska Eldkvarn på Kungsholmen i Centrala Stockholm.

Eldkvarn

Det var ett skrämmande men samtidigt fascinerande skådespel som stockholmarna blev vittne till när Eldkvarn vid Riddarfjärden brann ned. (Målning: Gustaf Carleman)

Branden sprider sig snabbt i det mjöl- och damm-rika huset och under kvällen får Stockholmarna bevista en av de största och pampigaste eldsvådor staden drabbats av.

Idag finns det inte mycket som påminner om den kvällen eller den ståtliga fastighet som en gång stod på platsen. Men kvartersnamnet, Eldkvarnen, är dock en liten påminnelse om att det innan det pampiga Stockholms stadshus, fanns en annan verksamhet här.

En av de Aderton

Eldkvarn, eller ångkvarnen som det egentligen handlade om, uppfördes 1805 åt akademiledamoten Abraham Niclas Edelcrantz, friherre bördig från Åbo och en av de första Aderton i Svenska Akademien.

ANNONS

Som drivkälla för den nya kvarnen inköptes från England en  20 hk ångmaskin av fabrikat Boulton & Watt. Och det var också från denna maskin som fastigheten i folkmun kom att kallas för just Eldkvarn.

I sin allra sköraste ungdom kallades ångmaskinerna för “eld – och luftmashin”, där då elden kom att “färga” byggnadens aktivitet.

Eldkvarn

1959 kompletterades Eldkvarn med ett ståtligt magasin med fasaden mot Riddarfjärden. (Foto: Stockholmskällan)

1859 kompletterades Eldkvarnen med ett nytt ståtligt stenmagasin längst ut på kajkanten och det var också när branden spred sig till denna fastighet, som skådespelet blev som störst.

Men verksamheten i Eldkvarn fortsatte även efter branden, men 1906 ansågs fastigheten ha tjänat ut och tomten bedömdes vara för central och viktig för att rymma en 100 år brandskadad kvarn.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Bra tajming

Rivningen av Eldkvarn kom passade. Redan 1908 beslutade Stockholms Stadsfullmäktige att staden skulle berikas med ett nytt kommunalhus med festvåning centralt i Stockholm.

Då Eldkvarns tomt nu stod ny-riven och ledig, fick arkitekt Ragnar Östberg uppdraget att rita ett nytt stadshus i pampig stil representerande Stockholm som modern huvudstad.

Stadshuset

Det var såhär som Ragnar Östbergs slutliga förslag på Stockholms stadshus kom att se ut. Och det var också så det blev – några miljoner tegelstenar senare. (Ritning: Stockholmskällan)

ANNONS

Östberg lär ha hämtat inspiration till det nya stadshuset från Dogepalatsets i Venedig med sina arkader mot vattnet. Arkaderna lät Östberg sedan “omringas” av en fasad med influenser från både italiensk renässans, nordisk gotik och islamisk konst.

Åtta miljoner tegelstenar

Även det specialtillverkade, mörkröda murteglet spelade en viktig roll för fastighetens uttryck. Sju miljoner maskinslagna tegelstenar och en miljon hand-tillverkade gick åt innan huset med sitt 106 meter höga torn, stod färdigt den 23:e juni 1923.

Stadshuset

För allmänheten är nog Stadshuset mest känt för den årliga Nobelfesten i Blå Hallen, som är Sveriges kanske största årliga marknadsföringsevent. (Foto: Kungahuset/Pelle T Nilsson:SPA)

I år är det sålunda 100 år sedan Stockholms stadshus invigdes. Detta ska självklart firas högtidligt kring invignigsdatumet.

Seglingar på Riddarfjärden

På samma sätt som vid invigningen 1923 blir det pampiga seglingar på Stadshusregattan på Riddarfjärden, i år också med prova på-aktiviteter och folkfest längs kajerna.

Stadshuset

Jubileumsveckan blir fylld med evenemang fö att fira Stadshusets hundraåriga existens. (Bild: Stockholms stad)

Till regattan kommer Riddarfjärden fyllas av klassiska segelbåtar som kommer göra upp om äran och bucklorna på banan.

ANNONS

Under två kvällar bjuder också staden upp till dans i Stadshuset, något som många stockholmare minns från förr och har längtat efter.

Öppet för alla

– Hela jubileumsveckan utgår från kärleken till stockholmarnas och demokratins hus. Vi påminns om det fantastiska arv som tidigare generationer har lämnat över till oss, och varför vi ska fortsätta att ta hand om denna pärla för Stockholm och för Sverige, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.

Stadshuset

I hundra år har det vakat över Stockholm och Riddarfjärden. Nu fyller Stadshuset 100 år. (Foto: Stockholms stad)

Program för jubileumsveckan:

16–17 juni – Danshuset
16–18 juni – Stadshusregattan
16–21 juni – Öppet hus i Stadshuset
19–21 juni – Vegas i Stadshuset
22 juni – Jubileumsmiddag
23 juni – Midsommarvigslar

Läs mer om:

Stockholms stadshus fyller 100 år
Stadshusregattan
Köptips: fem klassiska båtar som alltid är rätt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Jämför båtförsäkringar

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra båtförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]