I takt med att streamingjättar som Spotify och TikTok vinner mer mark, förändras samtidens syn på vad som är musik och hur den ska låta. Det skriver BBC News som granskat fenomenet “Spotifycore”.
Spotifycore – en modern formel för hits
Mest läst i kategorin
Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Inte heller till den optimala hitlåten i den miljardindustri som musikbranschen av i dag är.
Från att en gång ha spelats på raspig vinyl med tekniska begränsningar ligger framtidens hits numera allt mer i händerna på streamingjättarna som spelar dem, för att inte tala om deras algoritmer. Ett fenomen som lite nedsättande går under begreppet “Spotifycore” och har myntats av Jon Caramanica, kritiker på The New York Times.
Utifrån det perspektivet utgör plattformar som Spotify och TikTok en maktfaktor som påverkar hur musik skrivs och spelas in, eftersom de hela tiden utvärderar och paketerar om lyssnarnas musikvanor utifrån en och samma formel.
Kortare hitlåtar
Spotifycore förklarar delvis varför många låtar i dag går direkt på refräng, är väldigt lika och framförallt betydligt kortare än de historiskt varit. En jämförelse av låtlängd visar att den genomsnittliga längden på en brittisk dänga för tio år sedan varade i genomsnitt under 3, 42 minuter.
Ett tidsmått som i dag sjunkit till 3,16 minuter eller mindre enligt BBC News.
Även musiken i sig bär spår av streamingtrenden vilket landar i en återkommande homogen musikmix, med en förkärlek till pop och rap utan crescendo. Ett framgångsrecept enligt vissa, ett nerköp för musikskapandet enligt andra.
Senaste nytt
Stöpt i samma form
En av dem som öppet kritiserar Spotifycore är den svenska artisten Tove Styrke.
“Jag är så trött på att allt följer exakt samma formel”, säger hon i en intervju med BBC News.
Med det menar hon att alla låtar inleds med ett kort intro och i princip två minuter långa för att tilltala Spotify´s algoritmer. En oskriven regel som Styrke är ovillig att följa och valt att förbise under arbetet med sitt senaste album “Hard”, där ett av signaturspåren även är döpt till “Hardcore”.
“Allt behöver inte vara så effektivt och förtätat och perfekt manipulerat bara för att passa en förutfattad standard”, säger Styrke.
Hur väl Spotifycore gifter sig med Hardcore återstår nu att se.
Läs även: Brus och spelande syrsor trendar på Spotify
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.