Människan har pyntat sig i alla tider. Inte sällan med naturen som förlaga, även om föremålen varierat. Att djur stod särskilt högt i kurs under vikingatiden är ett 1000 år gammalt fornfynd ett utmärkt exempel på.
Skatten som ger en glimt av vikingarnas smyckesteknik
Mest läst i kategorin
Det var redan 2021 som en skatt från vikingatiden hittades i östra Norge.
I mars i år tillkännagav sedan Norges kulturhistoriska museum att de under utgrävningarna funnit en jordklump med guld- och bronsmetaller, som visade sig dölja ett utsökt litet metallspänne och ett tidigt tecken på smyckesteknik.
Ett lejon omringat av ormar
Spännet, som även kan ha fungerat som en brosch, bygger på en serie sammankopplade öglor som ser ut att föreställa djur. Exakt vilka, kan av förklarliga skäl inte fastställas, även om det finns teorier, skriver Robb Report.
En av dem är att spännet föreställer ett lejon omringat av ormar, en annan att figuren gestaltar en häst eller en drake.
Djurmotiv dominerande
Desto mer tydligt är att spännet ser ut att ha gjutits med hjälp av en lerform, vilket talar för att det var avsett för massproduktion. En svindlande tanke, sett till hur många år skatten har på nacken, oavsett vad ändamålet kan ha varit.
Att smycket stammar från omkring 1000 e.Kr. är experterna bakom utgrävningen desto mer säkra på.
Detta då man sedan tidigare känner till att djurmotiv tidigt var en del av de norska vikingarnas medvetande och dominerade såväl deras konst och skatter, innan kristendomen slog igenom och mer abstrakt design blev på modet.
Vill du se mer av vikingatiden och arkeologiska skatter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.