Dagens PS

Rekordår för Christie's – drog in 87,5 miljarder

Christie' s
Auktionshuset Christie' s har all anledning att fira efter ett rekordår. (Foto: Christie' s)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 dec. 2022Publicerad: 21 dec. 2022

2022 blev ett rekordår för auktionshuset Christie’ s som tack vare flera tunga försäljningar drog in 8,4 miljarder dollar, motsvarande 87,5 miljarder kronor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Javisst har Christie’ s all anledning att fira. Med samlingsförsäljningar från bland andra Paul Allen och ikoniska verk från konstnärer som Andy Warhol har rekorden på auktionshuset duggat tätt under det senaste året.

Av ovan nämnda försäljningar inbringade Paul Allen-försäljningen ensam 1,6 miljarder dollar, motsvarande 16,6 miljarder kronor.

Den mest inkomstbringande försäljningen som någonsin gjorts på auktion med verk från en och samma ägare, vilket Dagens PS också tidigare rapporterat om. 

Christie’ s slog därmed ut Sotheby’s och deras Macklowe-försäljning som “bara” drog in 922 miljoner dollar, skriver Robb Report.

 Christie' s

“Les Poseuses, Ensemble, Petite version, av Georges Seurat. En del av Paul Allens konstsamling. (Foto: Christie’ s)

Warhols Marilyn dyraste 1900-talsverket som sålts

En annan kassako för Christie’ s blev Andy Warhols “Shot Sage Blue Marylin” som tidigare i år gick för rekordhöga 195 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder kronor, och därmed blev det dyraste 1900-talsverket som sålts på auktion.

Det blev också en auktion som sände ut en tydlig signal om att konstmarknaden inte gett vika för fallande aktier och en global ekonomi i kris.

Läs gärna mer om Warhol-försäljningen här!

ANNONS

I och med detta är imponerande samlingsförsäljningar av liknande slag att vänta inför 2023. Något som även kan komma att generera i ökad konkurrens mellan de olika auktionshusen när det kommer till försäljningsrättigheterna för konstföremålen i fråga.

ANNONS

Senaste nytt

Konstföremål störst på Christie’ s

En titt på de olika kategorierna inom Christie’ s visar att 7,2 miljarder av intäkterna utgjordes av live- och onlineauktioner, medan de resterande 1,2 kom från privata försäljningar.

Som mest populära var konstföremål som drog in 6,2 miljarder, eller 64,5 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 21 procent jämfört med 2021.

En kategori på frammarsch är även lyxvaror. Hit hör till exempel handväskor, klockor och vin som lockat en yngre publik och dragit in 988 miljoner dollar.

USA handlar mest

Så vem eller vilka är det då som handlar mest på Christie’ s ? Enligt auktionshusets egen rapport toppar USA listan med förvärv på 4,55 miljoner dollar, vilket motsvarar 40 procent av Christie’ s totala intäkter.

Lite längre ned hamnar Europa, Mellanöstern och Afrika som tillsammans ropat in konst och andra föremål för 1,8 miljarder dollar, vilket motsvarar 34 procent av Christie’ s totala försäljning.

Desto sämre gick det för köpare från Asien-Stillahavsregionen som minskat till sitt antal jämfört med förra året och inbringat 833 miljoner dollar. En minskning med 20 procent, skriver Robb Report.

ANNONS

Läs även: Mozarts noter väntas gå för 1,4 miljoner på Christie´s 

Läs även: Matchtröjan som kan dra in miljonbelopp på auktion

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]