Dagens PS

Premiär för "The Playlist" – sagan om Spotify

The Playlist
I "The Playlist" skildras Spotifys resa ur sex olika perspektiv. (Bild: Netflix)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

Idag har Netflix storsatsning “The Playlist” premiär. En helt ny originalserie som skildrar hur gratis musik på laglig väg kom att bli århundradets affärsidé. Dagens PS har pratat med Christian Hillborg som spelar affärsmannen Martin Lorentzon i serien. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter ett succéer som “Inventing Anna” och “Clark” tar streamingjätten Netflix nu nästa steg i realitygenren och berättar sagan om Spotify.

I “The playlist” får vi följa en av Sveriges mest kända entreprenörer Daniel Ek och ursprunget till den affärsidé som sammanförde musik med banbrytande teknik.

Inspirerad av verkliga händelser

Bakom den sex avsnitt långa miniserien står regissören Per-Olav Sørensen som efter ett manus av Christian Spurrier, Sofie Forsman och Tove Forsman skildrar den unge Eks vingliga väg mot toppen ur sex olika perspektiv.

Ett manus som låtit sig inspireras av journalisterna Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify inifrån: Så blir man störst i världen” som kom ut 2019, men antagit fiktiva former för att smälta in underhållningsformatet.

THe Playlist

Gizem Erdogan och Christian Hillborg i “The Playlist”. (Bild: Netflix)

ANNONS

Senaste nytt

Christian Hillborg i rollen som Lorentzon

I huvudrollerna ser vi bland annat Edvin Endre som Daniel Ek och Christian Hillborg som affärsmannen och medgrundaren Martin Lorentzon. Den senare en spännande karaktär som Dagens PS inför premiären fick möjlighet att fråga skådespelaren Christian Hillborg lite mer om.

“Det har varit jäkligt intressant att få lite inblick i hur det är att vara entreprenör”, säger han till Dagens PS.

ANNONS

Han beskriver sin arbetsprocess som rolig, kreativ och lustfylld. Särskilt när det kommit till att fånga det som ligger bakom karaktären Martin Lorentzon. Drivet, passionen och inte minst modet som låg bakom den innovation som Spotify faktiskt var.

“Det jag fått med mig i den här processen är hur viktigt det är att gå “all in” i allting och tro på ett koncept”, säger Hillborg.

Något som samtliga nyckelkaraktärer i serien visar prov på, om än på olika sätt.

Utöver Hillborg och Endre i rollerna som Lorentzon och Ek kommer vi i sex olika avsnitt även få möta Ulf Stenberg i rollen som skivbolagsräven Per Sundin, Gizem Erdogan som juristen Petra Hansson och Joel Lützow som kodaren Andreas Ehn. 

“Förändrade hur vi konsumerar underhållning”

Avsnittet om Lorentzon beskriver främst det väloljade maskineriet bakom satsningen och framgångssagan. För att inte tala om risktagandet. Det senare en aspekt som Hillborg verkligen fått upp ögonen för under arbetet med “The Playlist” och känner stor ödmjukhet inför.

“Jag beundrar det hårda arbetet som skapades för att vi idag ska ha något i handen och direkt trycka på en låt”, säger han och tillägger:

“Det är ju teknik. Det får man inte glömma. Och en rörelse som förändrade världen och hur vi konsumerar underhållning.”

En svindlande tanke när man ser tillbaka på de senaste årens utveckling och hur Spotify togs emot när det lanserades 2005.

ANNONS

“Jag gick in på hemsidan, kommer du ihåg det? ” minns Hillborg och skrattar.

“Det var liksom inget jag hade instrumentellt i handen eftersom jag inte hade någon smartphone. Men bara det var ju magiskt!”

Nu är förhoppningen att det är precis sådana känslor och aha-upplevelser som serien ska väcka hos tittarna sjutton år senare.

“The Playlist” kommer från och med i dag att finnas tillgänglig på Netflix.

Läs även: Spotify-grundaren till DI: ”Det är otroligt sällsynt” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]