Dagens PS

Pandemin slår hårt mot europeiska fotbollsindustrin

fotbollsindustrin
Tomma läktare och inställda matcher har skadat den europeiska fotbollsindustrin. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 29 juli 2021

Den europeiska fotbollsindustrin straffades hårt av coronapandemin, där de totala intäkterna sjönk med 13 procent under den gångna säsongen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Coronapandemin har varit tuff mot Europas kanske mest älskade sport. De ligor som fortsatte efter det korta uppehållet i början på pandemin har klarat sig bäst, men i bland annat Nederländerna och Frankrike lider en del lag fortfarande av inställda matcher och turnéer. 

Förlust på 3,7 miljarder euro

På grund av pandemin minskade fotbollsindustrin i intäkter för första gången sedan finanskrisen 2008. Den totala förlusten ligger på 3,7 miljarder euro, vilket innebär en minskning på 13 procent. 

Intäkterna hos de fem största ligorna föll med 11 procent under den gångna europeiska fotbollssäsongen, som en konsekvens av uppskjutna och inställda matcher samt publikförbudet. 

Premier League lär klara sig

“Vi börjar nu för första gången se omfattningen av den enorma ekonomiska påverkan pandemin har haft på de europeiska klubbarna”, säger Dan Jones från Deloittes sportavdelning. “Men det kommer ta år innan den fullständiga ekonomiska påverkan som covid-19 haft på fotbollen blir uppenbar.”

Deloitte tror dock att särskilt engelska ligan Premier League kommer klara sig, trots de förlorade intäkterna.

Nästa säsong av Premier League börjar 13 augusti. Se spelschemat här

Läs hela artikeln på Bloomberg News.

ANNONS

Läs mer: Obama satsar på basket – i Afrika

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]