Dagens PS

Napoleon: Vägen till Sveriges kungatron

Napoleon
Med Joaquin Phoenix i sadeln porträtterar Ridley Scott Frankrikes store härförare och Sveriges räddare Napoleon Bonaparte. (Bild: Sony)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 22 nov. 2023Publicerad: 22 nov. 2023

Tack vare att den skicklige korsikanen Napoleon Bonaparte lyckades bli kejsare över Frankrike, är Sverige i dag fortfarande en egen stat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under onsdagen har storfilmen om Frankrikes tvåfaldige kejsare Napoleon premiär på landets biografer. En man vars karriär saknar motstycke, och som nog skulle kunna bli underlag för en serie filmer.

Han var den snabbtänkte sonen från en av Korsikas 77 adelsfamiljer, som via skarpsinne och strategisk smartness, på rekordtid lyckades skapa sig en militär karriär ända upp på Frankrikes tron.

Napoleon
Att göra en film om Napoleon är som att försöka plocka en nål i höstacken, och sedan berätta historien om hela höstacken utifrån nålen. Ett mästerverk rätt gjort – en katastrof om den inte lyckats. (Foto: Sony)

Tiden han levde i, jobbade dock för honom.

Den franska revolutionen år 1789 lade grunden för en våg av händelser i Europa där folket såg att det fanns möjligheter att sätta sig upp mot överheten.

Nya möjligheter

I revolutionens spår skapades möjligheter och plats i hierarkierna för en man med Napoleons kompetenser och karriärsmål.

Vägen mot att bli kejsare skapades smart genom Europas första folkomröstningar parade med ett stort öra mot rälsen.

Napoleon
Napoleon i uniform, så som han älskade att bli avporträtterad. (Målning: Jacques-Louis David)
ANNONS

Populära beslut som gynnade folket samt reformer som omdanade det gamla adelsstyrda kungavalet Frankrike till ett modernt samhälle, gick hem i de franska stugorna.

Och sedan var det ju alla krigen.

Att försöka redogöra för alla hans härtåg kors och tvärs över Europa, där han som en framgångsrik strateg utnyttjade minsta politiska instabilitet till sin fördel, gjorde Frankrike till Europas stormakt, men också till Englands huvudfiende.

ANNONS

Senaste nytt

Vald kejsare

Till slut blev han vald till kejsare och enväldig härskare över Frankrike och dess många lydstater.

Hans familj fick också framträdande platser i organisationen och tillsammans blev familjen Bonaparte en av Europas absolut mest framträdande familjer.

Napoleon
För att ge Frankrike kontroll över handelsvägarna bort mot Indien och Asien, ville Napoleon också lägga under sig det strategiska Egypten. Här besöker han skadade franska soldater i Egypten. (Målning: Entoine-Jean Gros)

Kanske var det också det som var en av de grundläggande orsakerna till att tvivlet föddes mot hans sätt att styra.

När sedan det stora fälttåget mot Ryssland havererade, och en halv miljon franska soldater dog, började upproren mot honom så att han slutligen avsattes och deporterades.

ANNONS

Varför tacka Napoleon?

Men Sverige då? Varför ska vi stå i tacksamhetsskuld till denne omtvistade person i Europas blodiga historia?

I spåren av Napoleons framfart, skapades också karriärmöjligheter för andra som hade samma tankar och idéer som Napoleon själv.

En av dessa var den några år äldre Jean Baptiste Bernadotte.

Som son till en familj helt utan anor, hade han tidigt förstått att den enda vägen uppåt i hierarkierna var via militären.

Napoleon
Året är 1792 och Jean Baptiste Bernadotte är 36 år och nybliven löjtnant. Målning: Louis Félix Amiel)

Men även här var det stopp efter en viss rang.

Det krävdes fyra adliga anor för att avancera högre än fanjunkare, och det var ju absolut inget den ofrälse Bernadotte kunde samla ihop.

Revolutionen skapade förutsättningar.

ANNONS

Så kom då franska revolutionen, där en av de första sociala åtgärderna som gjordes var att ta bort de adliga privilegierna och de barriärer som skapats av adeln för att behålla makten till sig själva.

Det passade den framåt och äregirige Bernadotte alldeles utmärkt.

Hans karriär gick i rekordfart och han avancerade från löjtnant till general på bara 2,5 år.

Napoleon
Desirée Clary, kvinnan som både hann vara förlovad med Napoleon och senare också bli Sveriges drottning. Och, inte minst av allt, hon som räddade freden med Frankrike. (Målning: Robert Lefèvre)

Hans sätt att leda sina arméer gjorde honom omtyckt. Istället för att kasta sig in i striderna var han, bokstavligt, en försiktig general som undvek våghalsiga operationer.

Detta var tvärt emot Napoleons egen taktik som mer gick ut på skoningslöst anfall utan hänsyn till liv på någon sida.

Herrarnas olika taktiska inställning till krigets spel, gjorde det lite kärvt i relationen dem emellan. Detta påverkade Bernadottes militära karriär, som på grund av “osämjan” med Napoleon, saktade in.

Men när Sean Baptiste Bernadotte gifte sig med Napoleons gamla flamma Desirée Clary, som han faktiskt varit förlovad med, blev de två herrarnas liv sammanflätade på fler sätt än på slagfältet. Och detta giftemål kom att spela en viktig roll några år senare.

Sverige i kris

ANNONS

I Sverige var det kris.

Den sittande kungen Gustaf IV Adolf, hade i ett anfall av hybris förklarat Frankrike krig. Napoleon som förstod den svenske kungens svaga situation, slog sig samman med Ryssland och de båda länderna beslutade sig för att slå ned svensken och dela upp landet mellan sig.

Sveriges plats i Europa som självständig stat, var nu hotad.

Kungens krigspåhitt sågs emellertid inte på med blida ögon. Och efter att Sverige förlorat den Östra rikshalvan till Ryssland 1809, avsattes kungen och skickades i exil.

Den avsatte kungens farbror, Karl XIII, installerades tillfälligt på tronen, men var redan gammal och svag. Så en snabb ny lösning var tvungen att få fram.

Eget initiativ

Det blev ett eget initiativ från officeren Carl Otto Mörner, som kom att lösa saken.

Han kände Bernadotte sedan tidigare som en human och kraftfull person som dessutom tillskansat sig en ansenlig förmögenhet.

Napoleon
Först år 1818 kröns Jean Baptiste Bernadotte till den svenske kungen Karl XIV Johan. (Målning: Per Krafft d.y.)
ANNONS

Mörner föreslog för den svenska regeringen samt även för Napoleon att Jean Baptiste Bernadotte skulle kunna bli Sveriges nya regent.

Förslaget vann gillanden, och så blev det som Mörner föreslagit.

Sverige fick en ny regent med stora utmaningar framför sig. En av dem var kriget med Frankrike och planerna på att dela upp Sverige mellan Ryssland och Frankrike.

Gammal kärlek

Gammal kärlek rostar ju aldrig. Så det blev upp till Jean Baptistes, eller Karl Johan som han nu hette, fru Desirée som fick bana väg ned till Paris för att försöka mäkla fred mellan länderna med sin före detta tilltänkte.

Och så blev det.

Desirée lyckades och med en ny klok regent vid styret, gick nu Sverige in i en lång period av fred och framtid. En period som faktiskt sträcker sig ända fram till i dag.

Så – tack Napoleon för att du banade väg för den man som sedermera blev Sveriges kung. För detta ska Sverige som stat vara dig tacksam.

Läs mer:

ANNONS

Om Karl XIV Johan här

Napoleons hatt såldes på auktion (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS