Dagens PS

Hollywood-bubblan sprack: "Kris är vad folk känner"

Hollywood-bubblan sprack: "Kris är vad folk känner"
Strejkerna i Hollywood har satt djupa spår i filmbranschen. (Foto: Jordan Strauss/ Invision/AP/TT)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

Ett år efter strejkerna är Hollywood fortfarande i kris, med minskad produktion och ökande arbetslöshet. Studior kämpar för lönsamhet i en förändrad mediebransch.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fjol strejkade det amerikanska skådespelarfacket i fackföreningen SAG-AFTRA mot dåliga arbetsvillkor. Strejken pågick i nästan fyra månader  och markerade första gången som manusförfattare och skådespelare gick samman sedan 1960-talet. 

De historiska strejkerna lamslog hela Hollywood. Men trots att det har gått ett år sedan strejkerna avslutades har inte produktionen tagit fart igen. Den har snarare stannat av, skriver BBC

Bantade Hollywood-produktioner

Som helhet minskade antalet produktioner i USA under andra kvartalet 2024 med cirka 40 procent, jämfört med samma period 2022. Globalt sett var det en nedgång med 20 procent under samma period, enligt ProdPro.

Detta innebär färre nya filmer och serier för tittarna, varnar BBC för.

Arbetslösheten inom film och tv i USA var 12,5 procent i augusti. Många tror dock att det finns ett stort mörkertal eftersom många filmarbetare inte ansöker om arbetslöshetsersättning, då de inte är berättigade till det eller för att de redan använt dessa förmåner efter månader utan jobb. 

Strejkerna fick även konsekvenser utanför Hollywood. I augusti rapporterade The Guardian att över hälften av Storbritanniens film- och tv-arbetare fortfarande saknade jobb.

Nu försöker studiorna ta reda på hur de ska vara lönsamma samtidigt som människor inte längre betalar för reklamfinansierad kabel-tv.

 ”Kris är ett bra ord. Jag försöker att inte vara alarmistisk, men kris är vad folk känner”, säger Matthew Belloni, grundare av Puck News, till BBC.

ANNONS

Kämpar med lönsamheten

Teknikjättar som Netflix bidrog till en boom på Wall Street, och kunde åtnjuta rekordtillväxt och stigande aktiekurser. Det orsakade till slut en överhettning på innehållsmarknaden och belönades inte längre av aktiemarknaden. 

”Netflix kraschade – alla de andra bolagen kraschade. Netflix har sedan dess återhämtat sig – men de andra kämpar verkligen för att nå lönsamhet”, konstaterar Belloni.

Läs vidare:

Nya fusionen som chockar Hollywood (Dagens PS)
Ännu ett AI-avtal i Hollywood – men problemet kvarstår (Dagens PS)
Lev hollywooddrömmen i Orlando Blooms lyxvilla – nu till salu (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Fonder

Europeiska fonder med makalös avkastning

17 nov. 2024
ANNONS