Dagens PS

Dataspelsbolagen lika giriga som sina sista bossar?

Super Mario
Mario är en rörmockare som ofta får kämpa mot eldsprutande drakar. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 21 dec. 2022Publicerad: 21 dec. 2022

Financial Times har i en spännande essä försökt reda ut om vem dataspelsbolagen verkligen är de som ska ifrågasätta girigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Väldigt många tevespel och dataspel handlar om en underdogs kamp – David mot Goliat, den lille mannen med rörmockarbrallor mot överhetens eldsprutande drakar.

Vissa skriver mer på näsan, som Cyberpunk 2077 där skurkbolagen, som i all cyberpunk, samlat all makt i händerna på en handfull megaföretag som står över lagen.

Spel dataspel tevespel

Meche och Manny Calavera utsätts för en komplott från en riktig girigbuk, i Grim Fandango från 1997. Skurken Hector stjäl livet efter detta från de döda, och förpassar dem till en värdelös tillvaro i en mexikansk skärseld. För att stoppa den korrupte girigbuken måste de samarbeta med en skelettgerilla, en demonisk bilmekaniker och en uppblåsbar Robert Frost. Foto: Double Fine Productions.

Underdog-tema

Eller gamla Oddworld till playstation på 90-talet, som utspelades på en planet där befolkningen fångats och jobbar i enorma slakterier, och där arbetarna också är köttprodukten som tillagas.

Huvudpersonen Abe måste rädda sina vänner från det onda företaget med list och smidighet.

I Bioshock är skurken en karikatyr av nyliberalismens Ayn Rand, som byggt det kapitalistiska drömsamhället långt bort från skatter och domstolar. Såklart går allt på tok.

I dataspelsvärlden är det kapitalisterna som är skurkar. Nästan alltid är den sista bossen en cigarrtuggande niding med kritstreck på kavajen, som i Grand Theft Auto V eller Grim Fandango.

Och inte heller är det ovanligt att rebellerna påminner mer om 1900-talets kommunistpartier än om Star Wars eller George Washington.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hur tänker dataspelsbolagen?

Kanske bor det en rebell i den unga generation som spelskaparna så gärna vill sälja sina produkter till?

Men systemkritiken ekar tomt, menar Financial Times i sin essä, som anser att skurkarna ofta presenteras som giriga karikatyrer än liknar något som egentligen finns i vårt samhälle, värt att kritisera.

Pedagogisk plattform

Det är synd, menar tidningen, eftersom tevespel är ett ganska perfekt forum för att testa, lära sig om och argumentera mot ideologier.

På nätforumet Reddit har en användare börjat omfamna idén om en välfärdsstat och bidragsreformer efter att ha spelat dataspelet Victoria 3, som handlar om att leda sin civilisation till seger genom militära, sociala, vetenskapliga. politiska och ekonomiska drag.

Nyligen fick spelutvecklarna gå in och fixa spelet en aning eftersom det var för övermäktigt (overpowered) att anta ett kommunistiskt statsskick.

Disco Elysium

Men något klasslöst samhälle blir det inte av spelindustrins jättar, verkar det som.

ANNONS

Förutom individuella spelutvecklare, som den lilla firman bakom kultklassade Disco Elysium, tycks spelföretagen ha mer gemensamt med magnaterna i spelen, som ofta får agera slutboss snarare än superhjälte.

100 timmars arbetsvecka och stöld från barn

Bolagen har anklagats för att sätta sina anställda på 100 timmars arbetsveckor, som i Cybrpunks fall, för att göra klart spelen i tid.

Även de många mikrotransaktioner som pågår inne i spelen för att köpa uppenbart poänglösa uppgraderingar, ser ut som ett girigt pengarofferi taget rakt ur ett av de egna spelen.

Nyligen stämdes ett av dataspelsbolagen, Epic Games, bolaget bakom Fortnite, på ett bötesbelopp motsvarande 5,5 miljarder för att ha bland annat lurat barn på pengar. Det har Dagens PS skriivt om tidigare.

En hårreseande tanke som rimmar väldigt illa med spelindustins förkärlek för antikapitalistiska klyschor och handlingar, menar tidningen.

Läs hela essän här.

Mer om spel:

Barnen lurades på pengar av Fortnite – 5,5 miljarder i böter

ANNONS

Henry Cavill gör serie om Warhammer 40,000

Brädspelstips att ge i julklapp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS