Dagens PS

Årets nya ord: Från Barbie-feber till koranbränning

Nya orden 2023
Det brändes både en och annan koran under 2023, vilket ledde till ett nytt ord. På bilden Salwan Momika på Lorensborgs torg i Malmö tidigare i år. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 27 dec. 2023Publicerad: 27 dec. 2023

Vad innebär det att “bubbelhoppa” eller “dubbelswisha”, och vad är en “nepo baby”? Här kommer svaret och de nya orden 2023.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När den svenska ordskatten för 2023 ska sammanfattas finns det plats för såväl AI och Barbie som ekonomi, politik och oönskade nätbeteenden.

Som alltid är språket en spegling av tiden vi lever i, varför även gängkriminalitet och koranbränningar har en given plats bland de nya orden.

Här tar du del av hela listan.

De hajpade storfilmerna “Barbie” och ”Oppenheimer” resulterade i ett nytt ord. (Foto:Richard Drew/TT)

Nyordslistan 2023

AI-klonad
AI-kloner i alla dess former fick tveklöst mycket uppmärksamhet under 2023.

“AI-klonad” avser en produkt kopierad med hjälp av AI-teknik, som exempelvis ett musikstycke, ett konstverk eller en röst. Kanske även en artist, vilket vi blev varse under året som gick.

Barbenheimer
De två storfilmerna ”Barbie” och ”Oppenheimer” bjöd både på storslagna filmupplevelser, feministiska debatter och nya ord.

Då de båda rullarna hade premiär samma helg ville det sig inte bättre än att fenomenet blev ett ord.

Bubbelhoppa
På jakt efter nya perspektiv? Då kan det vara dags att bubbelhoppa. Det gör du genom att “medvetet byta miljö” för att komma ur din egen ”bubbla”, skriver Språkrådet.

Cyberresiliens
Säkerhet på nätet har aldrig varit mer aktuellt, varför begreppet “cyberresiliens” myntats. Ett ord som avser förmågan att stå emot it-attacker och upprätthålla grundläggande funktioner.

Deinfluencing
Som en uppfriskande motpol till influencerns uppmaning till köp lobbar “deinfluencing” för det motsatta – att i sociala medier uppmana till att inte köpa en viss produkt eller tjänst.

Det svenska tillståndet
Få tillstånd har fått så mycket medial uppmärksamhet som det svenska, där den gängkriminalitet som präglat samhället på senare tid fick internationella medier att vända blickarna mot Sverige.

Dna-pass
Framtiden är här. Ett dna-pass är följaktligen ett kort som innehåller alla viktiga genetiska uppgifter om en person, och avser användning i vården.

Dopaminfasta
En fasta inpå det nya året brukar sitta fint. Just denna version avser dock avhållsamhet från aktiviteter som antas ge påslag av signalsubstansen dopamin i hjärnan. Något att överväga kanske?

Dubbelswisha
Swish är en fantastisk app.

ANNONS

Att betala två gånger i rad på till exempel en massagesalong med applikationen är dock inte att rekommendera, då den andra betalningen misstänks vara för sexuell tjänst.

Evighetskemikalie

Det sägs att inget varar för evigt, men det gäller inte denna kemikalie. Närmare bestämt då ett syntetiskt framställt ämne som inte kan brytas ner i naturen och finns kvar för evigt.

Exposekonto
Vi läser om det ofta, men famlar fortsatt i blindo när det kommer till elakheter på nätet.

ANNONS

Senaste nytt

Så även när det kommer till “exposekontot” som avser ett konto i sociala medier som syftar till att hänga ut personer i kränkande situationer, exempelvis sådana som inkluderar våld eller nakenhet.

Gargasnipe
Ännu ett fenomen på sociala medier är de smygtagna bilder eller filmer på personer som “anses se konstiga ut” och fått namnet “gargasnipe”.

Generativ AI
Ordet på allas läppar? 2023 var året då AI tog världen med storm.

Med “generativ artificiell intelligens” menas AI som utifrån mönster i träningsdata kan skapa helt nytt innehåll, exempelvis text, bilder och musik.

Grön kolonialism
Gröna åtgärder som går snett? Med “grön kolonialism” sätter språket fingret på exploatering av landområden och naturresurser som främjar hållbarhetsmål på en annan plats.

Hyschpengar
En nytt ord för en muta har sett dagens ljus med “hyschpengar”, som beskriver en penningsumma som betalas för att mottagaren inte ska röja känslig information.

Ick
Alla har det. Framför allt finner du det sannolikt i din omgivning.

Vi talar förstås om “ick”, vilket beskriver de drag eller beteenden hos andra som du finner frånstötande.

Insynsprincip
Det kan aldrig finnas nog med principer. Den senaste i raden riktar sig till den princip som innebär att “privata aktörer måste ge allmänheten viss insyn i verksamheten som dock inte är lika långtgående som offentlighetsprincipen”.

Klivare
Personer som avancerar på fel sida om lagen heter numera “klivare” och avser personer som mot betalning begår brott på uppdrag av ett kriminellt nätverk.

Korankris
Att krisen kommer som ett brev på posten när man bränner heliga skrifter blev vi varse under 2023. “Korankris” sätter således fingret på en politiskt svår situation som utlösts av tillståndsgivna skändningar av Koranen.

Krigssponsor
Alla sponsorer är inte av godo. Hit hör “krigssponsorn”, som genom affärsverksamhet i ett krigförande land anses bidra indirekt till kriget genom till exempel skatteinbetalningar.

Känslighetsläsare
Alla kan sannolikt vara betjänta av en så kallad “känslighetsläsare”. Alltså en person med uppdrag att granska texter för att rensa bort potentiellt stötande innehåll.

Longtermism
Sanning är en sak, konsekvens en annan. Med nyordet “longtermism” slår man ett slag för att viktiga beslut bör ta hänsyn till konsekvenser som kan uppstå långt in i framtiden, och inte bara till konsekvenser som uppstår mer kortsiktigt.

Menstrosa
En innovativ trosa med möjligheter, som ersätter mer traditionella mensskydd.

Multilojal
En riktig drömkund är den konsument som är medlem eller kund hos flera olika butikskedjor för att leta bästa pris och nyttja rabatter, och numera benämns som “multilojal”.

Nepo baby
Kanske har du frågat dig om avkommorna till kända personer får fördelar i sin karriär för att de har inflytelserika föräldrar? Vi låter det vara osagt. Ett epitet har de icke desto mindre: nepo babies.

Neurodiversitet
Inte helt okomplicerat som ord och företeelse är “neurodiversitet” som syftar till en “variation av neuropsykiatriskt funktionssätt i en grupp”.

Prompta
Har du inte promtat än, törs vi lova att det är något du kommer att göra under 2024. Att vid någon punkt skriva en textinstruktion till en AI-tjänst kommer nämligen inte undgå dig.

Relationism
Bollsinne eller inte. “Relationism” låter ändå logiskt och avser ett spelsätt i fotboll som utgår från bollens position på plan i stället för vilka ytor som ska täckas.

Situationship
Gift med din bäste vän, men inte helt nöjd? Då kanske du befinner dig i ett “situationship”. Ett fenomen som beskriver en längre relation som svävar i limbo – mellan romantiskt förhållande och vänskap.

Snikflation
Att som företagare vara sniken är ingen lovande strategi.

Det har likväl belönats med ett nytt ord som syftar till företag som i stället för att höja priser försämrar kvalitet, rabatter och service på produkter och tjänster.

Streamingfarm
Att saker inte alltid är vad det verkar som står klart med ordet “streamingfarm” som sammanfattar en samling av stort antal gratiskonton till strömningstjänster, vars syfte är syftet att generera ekonomisk ersättning, eller “få det att framstå som att ett visst innehåll är mer populärt än det verkligen är”.

Tantparkour
Tant som begrepp har hängt med ett tag, och det är som vanligt helt upp till dig när du bestämmer dig för att bli en.

Med “tantparkour” menas dock lättare fysisk träning för äldre, där föremål i utemiljön kan användas som hinder.

Toxisk positivitet

Det mesta behöver göras med måtta. Så även positivt tänkande som kan få oönskad effekt om det innebär att negativa känslor trycks undan och förnekas. Därav nyordet “toxisk positivitet”.

Vild graviditet
Alla kan väl bli mer eller mindre galna under en graviditet, men vild blir graviditeten först om den genomförs helt utan vårdens inblandning. 

Relaterad läsning:


Nyordslistan 2022: Tjugo ord att lägga på minnet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]