SVT:s hyllningsvideo till Abba som släpptes den 25 mars, blev en media-snackis. Här är historien om huset hyllningen tar avstamp från.
ABBA hyllas – från Linköping
Mest läst i kategorin
Den 6 april är det 50 år sedan den nyss bildade popgruppen Abba slog igenom i Eurovision med sin monsterhit “Waterloo”. Ett faktum som nu kommer märkas på många sätt – inte minst i media.
Först ut i hyllningskören är självklart Sveriges Television.
De som genom alla år ansvarat för den svenska delen av detta europeiska mediaspektakel, och tack vare sina sändningar sett till att många musikaliska personer och grupper fått sina genombrott.
Inte minst då Abba.
Som ett första steg släpptes den 25 mars en hyllningsvideo, skapad av SVT tillsammans med Björn Ulvæus och Benny Andersson.
Stora delar av den svenska musikeliten deltar genom att sjunga varsin strof ur Abbas “Thank you for the music” från olika platser i Sverige.
Avstampet och slutet av videon tas från en pampig tegelbyggnad mitt i en stad.
Du känner förmodligen inte till vilken byggnad, och kanske inte ens vilken stad den ligger i. Vad kan då passa bättre än lite kuriosa kring huset och stadens historia?
Gammal stiftstad
Som stiftstad fick Linköping tidigt en viktig roll i Svenska kyrkan. Härifrån skulle församlingarna i Östergötland och norra Småland styras. Därför krävdes det en kyrkobyggnad som matchade stadens religiösa vikt.
Den första större kyrkobyggnaden i staden stod färdig 1153. Därefter har kyrkan i omgångar byggts till och byggts ut till den pampiga domkyrka som står där i dag.
Men det var inte bara andlig undervisning som kopplades till kyrkan. Här startade också stadens första allmänna undervisning redan på 1200-talet i en katedralskola.
Ett namn som då mest syftade på att undervisningen hölls i stadens katedral, men som 700 år senare så småningom skulle bli namnet på Linköpings pampiga läroverk.
En skola i huvudrollen
För det är just Katedralskolan i Linköping som är den vackra tegelbyggnad som spelar huvudperson tillsammans med Benny Andersson i hyllningsvideon “Thank you for the music”.
Genom århundraden hade 1200-talets katedralskola vuxit till Östergötlands främsta läroverk, och i början av 1900-talet funnits länge i en av stadens mer paranta byggnader på Storgatan.
I takt med att staden växte, växte även trycket på skolan. År 1906 bildades en styrelse för att se över läroverkets behov och de nuvarande lokalernas funktion.
Riksdagsbeslut
Efter ett antal utredningar och beslut ända upp på riksdagsnivå, landade till slut styrelsen i beslutet att uppföra en helt ny läroverksbyggnad istället för att renovera och bygga om de gamla skolbyggnaderna.
Som ansvarig byggherre från stadens sida, utsågs läroverkets rektor Albert J:son Værnéus och som arkitekt A.W. Brunskog.
Den 15 december 1913 kunde så de första grundstenarna läggas på den tomt strax utanför stadskärnan som staden köpt in för ändamålet.
Sedan gick bygget snabbt.
Den 28 maj 1914 kunde rektor Værnéus mura in ett minnesskrin i den färdiga grunden. Redan till höstterminen 1915 kunde hela den nya läroverksbyggnaden tas i anspråk av nyfikna elever.
1965 släpptes det högtravande namnet Linköpings högre allmänna läroverk till förmån för det mer tidsmässiga och historiekopplade namnet Katedralskolan.
Den femte äldsta
Nu har alltså Sveriges femte äldsta gymnasieskola åter hamnat i blickfånget genom det just påbörjade 50-årsfirandet av Abbas fantastiska karriär.
Tack Björn och Benny för musiken.
Och tack farfars far för arbetet med Katedralsskolan. Det gjorde ni bra.
Läs mer här om Waterloo, låten som skrev musikhistoria.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.