Som 22-åring blev han Niklas med hela svenska folket. Nu trotsar han krogdöden. Här berättar krögaren och kocken Niklas Ekstedt om generationsskiftet i krogbranschen och kärleken till gastronomin.
Niklas Ekstedt: “Alla som öppnar restaurang borde få medalj”
Mest läst i kategorin
Det råder febril aktivitet på hyllade och Michelinbelönade lyxkrogen “Ekstedt” i Stockholm som efter en omfattande renovering slår upp portarna. Här bland borrmaskiner, kablar och stegar möter vi restauratören och hela Sveriges tv-kock Niklas Ekstedt som ska hålla sin första middagsservice på länge.
Med en pandemi i backspegeln är känslorna definitivt blandade och insatserna höga.
“Den här satsningen gör mig såklart livrädd, för det enda som står på nyheterna är lågkonjunktur och krogdöden, och sen har vi renoverat restaurangen för 15 miljoner, så det är klart att det är lite… galet”, säger Niklas Ekstedt och skrattar.
“Vill visa att vi satsar”
Det föranleder givetvis frågan vad det är som får just honom att våga och satsa, när kollegor både i och utanför Sverige kastar in kökshandduken?
“Jag har varit här i tio, nästan tolv år nu, och haft mycket framgång och jag kände att om jag ska orka göra det här i tio år till så vill jag verkligen investera och visa personalen och mig själv att vi satsar på det här. Jag tror på det här, det är min framtid och jag tänker inte sluta än”, säger Niklas.
I dag 44 år gammal, med tre restauranger igång, och många år kvar i restaurangbranschen, vill han visa alla att det faktiskt går.
När oddsen säger något annat, tar envisheten vid. För att det är ett kall. Att laga mat. Driva krog. För Niklas Ekstedt har det gjort hela skillnaden.
“Jag känner mig nästan lite skyldig mot gastronomin och matlagningen och hamnar lätt i försvarsställning mot allt alla som försöker hota den, för att jag är så tacksam för allt som restaurangbranschen och matlagningen gjort för mig, och till mig. Jag tror jag hade varit väldigt, väldigt vilsen om jag inte hade hittat den.”
Senaste nytt
Matlagning en trygghet
“När jag var liten hade jag enormt svårt i skolan. Jag led av kraftig dyslexi och kunde inte skriva mitt eget efternamn förrän jag var i tonåren”, berättar Niklas.
Med en känsla av att stå utanför skolnormen blev matlagningen snabbt en trygg famn att vila i.
“När jag började laga mat var det som att allt bara trillade på plats på något sätt. Jag hittade mitt kall. Så jag känner mig nästan lite skyldig mot gastronomin och matlagningen och hamnar lätt i försvarsställning mot allt alla som försöker hota den, för att jag är så tacksam för allt som restaurangbranschen och matlagningen gjort för mig, och till mig. Jag tror jag hade varit väldigt, väldigt vilsen om jag inte hade hittat den.”
Med det sagt har Niklas återkommande prövats av branschen. Senast under pandemin då han i likhet med resten av krogvärlden såg sitt livsverk falla som ett korthus från den ena dagen till den andra.
Det följdes av två års prövning där presskonferenserna avlöste varandra och företagandet drevs till sin spets, men också händelser som förändrade en hel yrkeskår och förde den samman.
Varje gäst en recensent
Så är förändring också en naturlig del av matlagningens väsen, där pandemin utgör en del. Till detta kommer andra trender och innovationer som var och en fört rörelsen framåt.
Hit hör givetvis tekniken som i modern tid förser både restauratörer och konsumenter med information via sociala medier och plattformar som Tripadvisor, Google och Instagram, som gör varje kroggäst till en recensent.
“I andra branscher kan det gå väldigt snabbt att förändra normer, men det har tagit väldigt lång tid i restaurangbranschen. Men det känns verkligen som en ny generation och en ny tid och det är väldigt kul att vara en del av det.”
Slaget om slipsarna har fått konkurrens
Ett annat trendbrott står kvinnor för, som tack vare en stärkt position på arbetsmarknaden och bättre ekonomi blivit ett självklart inslag på krogscenen. Något som knappast varit möjligt för femton år sedan, när restaurangmiljöerna var vigda åt männen.
“Vi kunde ha kvällar då det var bara män i hela matsalen”, minns Niklas.
På den tiden stod fine dining för något annat, och affärskrog som begrepp var vedertaget och creddigt. I dag har spelplanen breddats och det som brukade kallas “slaget om slipsarna” har fått stenhård konkurrens av foodies, influencers och gourmetresenärer.
Hit hör flera av Niklas gäster, som vallfärdar från Kina, USA och Australien för att äta på “Ekstedt”.
En svindlande tanke för en restauratör som en gång sökte lyckan utomlands i stimmiga kök bland arga kockar, bara för att finna lugnet i sina jämtländska rötter och tillagningstekniker som använts sedan urminnes tider.
En ny generation krögare
Men hur gick han från det ena till det andra? Och när blev restaurangbranschen en varm och omhuldande plats?
“I andra branscher kan det gå väldigt snabbt att förändra normer, men det har tagit väldigt lång tid i restaurangbranschen. Men det känns verkligen som en ny generation och en ny tid och det är väldigt kul att vara en del av det”, säger Niklas.
Han nämner generationsskiftet som sakta men säkert ersatt den gamla skolan i köken och i matsalarna. Stålbadet som de flesta branscher gick igenom under Metoo, och en yngre generation matlagare och kreatörer som tröttnat på en förlegad kultur med hugg och slag.
Något som Niklas själv upplevt och beskriver som pennalism.
“Det går ju liksom inte att förklara för någon som inte har varit där, för folk tror inte på det”, säger han.
Från råvara till teknik
Vi glider in på den hyllade tv-serien “ The Bear” som utspelar sig på en sylta i nittiotalets USA, och skildrar en ung kocks strävan att uppnå perfektion på några av världens flottaste restauranger.
En stundtals rå men trovärdig skildring som inte skiljer sig alltför mycket från krogkulturen i Europa. Ett universum som Niklas i och med uppbyggandet av “Ekstedt” valde att lämna. Både mentalt och matlagningstekniskt.
“Det jag gjorde som förändrade mig själv och det jag gör, var att jag gick från att prata råvara, häftiga maträtter och internationella aspekter ner mot det tekniska. Så det jag väldigt starkt försöker kommunicera är hur man lagar mat tekniskt och vilka redskap man använder, precis som man gör i musik väldigt mycket”, säger Niklas.
Analog matlagning som gått i arv
Han drar en parallell till analog musik och skillnaden mellan akustisk gitarr och elektriskt musik, och menar att svenska kockar inte talat särskilt mycket om tjusningen med olika tekniker, utan snarare snöat in på olika kök och smaker.
Ideal som Niklas under de senaste tio åren velat bryta till förmån för de tekniska aspekterna inom matlagning. Tiden före elektriciteten och redskapen som användes.
Det har givit honom internationella epitet som “Eldkocken” och “The Goodfather of fire cooking”, och ger en tydlig bild av hans brinnande intresse för analog matlagning och arvet vi alla bär.
Samtidigt är det en fascination som kräver en stor portion tålamod. Kanske också all den envishet som tagit honom dit han är i dag.
En evig balansgång
Så vad är mest utmanande med det han gör?
“Det svåraste är väl alltid när man har många olika projekt, att stanna kvar och fokusera på det man ska göra. Som att jag till exempel är här med dig nu, och inte tänker på att någon har satt lampan där borta lite snett”, säger han och pekar längre bort i restauranglokalen.
En annan aspekt är förstås också den eviga balansgången mellan familje- och restauranglivet. En minst sagt knepig ekvation för någon som driver tre krogar, skriver kokböcker och återkommande syns i tv-rutan, men enligt Niklas enbart är en fråga om disciplin, fokus och prioriteringar.
Att vara närvarande – på riktigt.
“Jag har egentligen två saker som jag gör. Det ena är att vara pappa och man, det andra att vara restauratör. Det är de två sakerna jag fokuserar på. Sedan kanske man inte kan åka fyra dagar på grabbresa till Berlin, så det är sådant man får prioritera bort”, säger han.
60 procent småföretagande
Det för oss in på frågan om vad som är den vanligaste missuppfattningen med att driva krog i dag, och arbetet som pågår i kulisserna på ett bolag som aldrig riktigt sover.
En vardag som rent krasst kokar ned till 60 procent småföretagande och 40 procent matlagning. Och då har vi inte ens kommit till alla de där idéerna som Niklas och hans kollegor får, för att sedan provlaga, smaka, förkasta och börja om igen.
“Alla som öppnar en restaurang borde ju få en medalj för det är det svåraste man kan göra”, konstaterar Niklas och skrattar.
Nu ser han fram emot allt som den nya generationens kockar kan åstadkomma. De där kockarna som är snälla och inte räds för att bli folkliga och mänskliga.
“Det märks nu att de som är lite varmare och har en human sida också kan se det humanistiska i sin verksamhet och klarar sig mycket bättre. Och det tror jag är den stora skillnaden i dag jämfört med förr, att äntligen så får liksom den mjuka sidan lite seger”, säger Niklas.
Om bara några timmar är det dags att öppna “Ekstedt” för kvällen. Länge leve krogbranschen.
Niklas Ekstedt
Gör: Kock, restauratör och kokboksförfattare.
Aktuell med: Slår i dagarna åter upp portarna till stjärnkrogen “Ekstedt” på Humlegårdsgatan 17 som hållit stängt för renovering.
Karriär i korthet: Slog igenom i krogvärlden under 2000 med “Restaurang Niklas” i Helsingborg, som året därpå utsågs till “Årets affärskrog” av Dagens Industri. Har sedan dess startat upp ett antal framgångsrika krogkoncept i både Helsingborg och Stockholm, lagat mat i tv-program som “Niklas mat”, och gett ut flera kokböcker. Driver i dag vinbaren “Tyge & Sessil” och “Ekstedt” som är en del av Stureplansgruppen, och “Ekstedt at The Yard” i London som öppnade 2021. “Ekstedt” har sedan 2013 en stjärna i Guide Michelin.
Skulle inte servera: “Det är väl lite politiskt. Just nu är det ål. Det skulle jag inte servera.”
Restauranger jag helst äter på: “Jag gillar att gå på alla typer av restauranger, men jag tycker det är roligast att besöka unga kockar och nya namn. Alltså folk som är som är igång för första gången, det är väldigt kul. Sedan är det också väldigt roligt att följa deras resa och se vilken väg de tar och hur de anammar sig till restauranglivet.”
Förhoppningar på restaurangbranschen: “Att man höjer själva kunskapen och skapar en bransch och en industri som unga människor gärna vill söka sig till, och känner att de vill vara en del av.”
Om jag varit en maträtt: “Jag skulle nog vilja vara någon som inte är fördomsfull och kan resa genom olika kulturer. Falafel! Det kan man ju vara överallt. Både kristen, judisk och muslim.”
Vill du läsa mer om kultur, nöje och underhållning? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Läs även: Lyxkrogar stänger men inte Niklas Ekstedt: ”Ingen kris”
Läs även: Topplistan: Stockholms tio bästa affärskrogar
Läs även: Topplistan: Stockholms bästa vinbarer
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.