När kung Charles III kröns på lördag spelar de brittiska kronjuvelerna en viktig roll. Men visste du att de största diamanterna han kommer att bära kan vara delar av en ocean under jord?
Mystiken kring diamanten på Kung Charles krona
Mest läst i kategorin
Cullinandiamanten som upptäcktes i närheten av Pretoria, Sydafrika, 1905 har blivit en del av historien.
Den enorma 3 106 karat stora ädelstenen är den största diamant som någonsin hittats. När den väl hade slipatsnoch delats till flera mer hanterbara stenar, skulle den största av dem lysa som det svala skenet av en stjärna i en avlägsen galax.
Som ett resultat är den diamanten – Cullinan I – ibland känd som Afrikas stora stjärna.
Nästan 120 år efter att den hittades har den ursprungliga megadiamanten inte glömts bort, berättar BBC.
Kung Charles III bär världens största diamant
Idag är Cullinans ättlingar en del av de brittiska kronjuvelerna, som normalt förvaras i Tower of London och tas ut för statliga evenemang, och de kommer att ha en framträdande plats på söndag under kröningen av kung Charles III.
Han kommer att krönas med spiran “Sovereign’s Scepter” som pryds av Cullinan I, samt kronan “The Imperial State Crown”, infattad med den näst största stenen, Cullinan II.
Samtidigt kommer drottning Camilla att bära Drottning Marys krona från 1911, som modifierats och nu pryds av flera mindre kända diamanter, inklusive Cullinan III, IV och V.
Världens största diamanter
Även om Cullinan-diamanterna är kända över hela världen för sin storlek och transparens, är dessa egenskaper ingen tillfällighet. De är så kallade “Clippirdiamanter,” en speciell kategori av de allra största och tydligaste exemplar som någonsin hittats.
Dessa speciella diamanter kommer från jordens djupaste inre, och är de enda föremål som någonsin har tagit sig ur denna främmande värld utan att förändras till oigenkännlighet.
Hur kom de upp till ytan? Och vad kan de berätta om vår planets inre?
Trots all sin skönhet är Clippirdiamanter verkligen fragment av vår djupaste jord – spännande geologiska anomalier förklädda som smycken.
Forskare runt om i världen har studerat dem i årtionden för att avslöja dess hemligheter, och intressant nog är det just de diamanter som vi värdesätter högst som har de mest ovanliga historierna att berätta.
Nästan tre fjärdedelar av världens 53 största Clippirdiamanter innehöll små fickor, eller “inneslutningar” av metall som inte rostat, rosta medan de återstående 15 innehöll en sorts granat som bara bildas i jordens mantel, skiktet ovanför jordens kärna.
En diamant kan vara 3,2 miljarder gammal
Varje diamant som någonsin har sålts eller burits (förutom de labbodlade), är minst 990 miljoner år gammal – bildad vid en tidpunkt då primitiva alger, precis började krypa in mot land. Och vissa är så gamla som 3,2 miljarder år, då planeten kan ha varit ett enda stort hav.
När en diamant väl har bildats krävs det en sekvens av processer för att den ska komma upp till ytan. Den överhettade stenen i jordens mantel för diamanten närmare ytan, en process som kan ta hundratals miljoner år.
För att sedan ta sig upp till mantelns yttre del, magman, måste diamanten vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Diamanten i den flytande magman stelnar senare till sten i jordskorpan, där de senare kan hittas av oss människor.
Superdjupa diamanter i planetens inre
Så småningom upptäckte forskare att vissa diamanter är “superdjupa”, och identifierade en handfull gruvor där de med största sannolikhet skulle hittas, inklusive Cullinangruvan.
Superdjupa diamanter föds inte i vatten, utan startar livet som kol upplöst i flytande metall djupt ned i planetens inre.
Förutom att bekräfta de oceaniska plattornas rörelse i det inre av vår planet, berättar superdjupa diamanter oss också vad vi kan hitta i den inre manteln. Här finns kol (annars skulle diamanterna inte existera) men det kan också finnas oceaner vatten.
Bär på en historia
När stenarna dyker upp från jorden är de klumpiga och grova, med inget av det gnistra de får efter att de har blivit sågade och polerade – men ytan du ser är en historia om deras äventyr under jorden.
Vill du läsa mer om diamanter, klockor och smycken? Så här enkelt tar du del av Dagens PS nyhetstjänst.
Läs även: Kröningsvagnen kostade 45 miljoner kronor