En antik viktoriansk klänning som en kvinna köpte en i en antikaffär hade en hemlig ficka med två mystiska lappar.
Mysterium i antik klänning löst
Mest läst i kategorin
Sara Rivers Cofield samlar på antika kläder och såg en viktoriansk klänning i en antikaffär. Hon förstod att den var från 1880-talet och trots sin ålder var den välbevarad, det skriver CNN.
Hon prutade ned priset till 100 dollar, drygt 1 000 kronor, vilket var mer än hon brukar betala för de antika kläder hon samlar på. Hon är arkeolog och samlar även på antika plånböcker.
Det var i december 2013 som hon köpte klänningen, den visade sig innehålla ett mystiskt meddelande som efter tio år nu äntligen har lösts.
Hemliga meddelanden
Inuti en hemlig ficka, under klänningens liv, fanns två skrynkliga papperslappar med listor innehållande, till synes, slumpvisa platser och ord:
Bismark, omit, leafage, buck, bank och Calgary, Cuba, unguard, confute, duck, Fagan.
Anteckningar i marginalen på papperslapparna verkade skildra tid. I klänningen fanns en insydd etikett med det handskrivna namnet Bennett.
Sara Rivers Cofield säger till CNN att hon var förbryllad, orden verkade kryptiska och hon undrade vad som menades med dem och varför de behövde gömmas i en jättehemlig ficka.
Forskare löste gåtan
År 2014 skrev hon om klänningen på sin blogg och lade även upp bilder på den. Utan att hon kände till det arbetade nyfikna amatörspanare med att lösa klänningsmysteriet.
En bloggare lade år 2017 upp anteckningarna från lapparna i klänningen på en lista över de 50 bästa olösta krypterade meddelandena.
Det var till slut forskaren Wayne Chan, vid University of Manitoba i Kanada, som löste mysteriet. Han började 2018 men gav då upp efter att ha tittat i 170 kodböcker utan att ha hittat en matchning.
“Jag jobbade på det i några månader, men kom inte någonstans med det. Jag lade den åt sidan och tittade inte på den igen.” säger han till CNN.
Kod av ekonomiska skäl
Han har som hobby att lösa koder och upptäckte att de kodade meddelandena i klänningen i själva verket var en väderrapport.
De var enligt honom inte krypterade för sekretess utan för att koden gjorde det möjligt för prognosmakare att förkorta detaljerade väderrapporter till några få ord.
Det var på den tiden billigare att skicka en sådan, kodad stenografi, än att skicka ett meddelande med en mängd ord.
De kodade meddelandena innehöll en telegrafisk väderkod från 1800-talet som USA:s nationella vädertjänst Army Signal Corps använde.
Varje ord på lapparna representerade meteorologiska variabler som temperatur, vindhastighet och barometertryck vid en specifik tid och plats.
Läs mer: Mysteriet med Sfinxen – kan gåtan lösas Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.