Det har visat sig att många gör det här misstaget med kylskåpet. Gör du samma misstag?
Misstaget många gör med kylskåpet – gör du det?
Mest läst i kategorin
Fel temperatur i kylskåpet leder till att mer mat måste slängas. En ny studie från Australien visar att hushåll många gånger har antingen för varmt eller för kallt i kylskåpet.
Det är forskare från RMIT University i Australien som ligger bakom studien. Australienska hushåll slänger över 140 000 ton kött per år och forskarna ser nu ett samband med fel temperaturer i kylskåp och frysboxar.
Bakterier förökar sig snabbt i ett för varmt kylskåp
Den rekommenderade kylskåpstemperaturen är 2–7 grader Celsius för att mat ska hålla till utgångsdatum.
”När maten är för varm förökar sig bakterierna snabbt. När maten är för kall kan den få frysskador. Båda förhållandena leder till att maten förstörs”, säger Bhavna Middha, miljösociolog och den som leder forskningsprojektet, i ett pressmeddelande.
Enligt studien undviker många att frysa rött kött för att de tror att frysning påverkar köttets kvalitet då det kan leda till frysskador. En annan faktor till att många undviker att frysa kött är för att det är krångligt att tina kött då det tar lång tid.
Nästan hälften har fel temperatur i frysen
”Vår forskning visar att hushåll i allmänhet inte är medvetna om att deras kylskåp och frysar kan göra att maten förstörs snabbare, speciellt om kyltemperaturen är varmare än standard”, säger Bhavna Middha.
Nästan hälften av hushållen hade en medeltemperatur i frysarna utanför det optimala intervallet, som ligger mellan –18°C och –20°C.
Ett annat problem var stora skillnader i temperatur i kylskåpen, mellan 10°C till –1,1°C, vilket beror på hur ofta kylen öppnas. Hushåll med barn rapporterade att de öppnar sina kylskåp oftare, upp till 20 gånger om dagen. Vilket troligtvis påverkar att kylen är instabil i temperatur.
Läs mer: Sju läskigt goda viner till helgen
Skribent och researcher
Skribent och researcher