Vegotrenden vek ner sig och vi började äta mer kött igen. Nu kommer nya siffror som visar att våra svenska matvanor återigen tar nya vägar.
Mindre kött på tallriken - nu igen
Mest läst i kategorin
Söndagssteken är en svensk klassiker. I generationer har den stått på de svenska middagsborden när veckans sista dag infallit.
Hos branschorganisationen Svenskt kött är det en slottsstek, som presenteras som ”en riktig söndagsstek som serveras med sin speciella sås som smaksätts med ansjovis” och som ”smakar precis som hemma hos farmor eller mormor”.
Två år med mer kött
Den gemensamma söndagsmiddagen är en klassiker som naturligtvis bland annat härrör sig till att söndagen var den enda dag då vi var lediga och alla kunde samlas runt middagsbordet.
Då slog man på stort och satte en stek mitt på bordet, något som hållit i sig och ökat de senaste åren då vi börjat äta mer kött igen.
Nu vänder det igen.
Efter två år av ökat köttätande minskade totalkonsumtionen av kött per capita med 1,7 procent 2023, enligt Jordbruksverkets senaste statistik.
”Höga priser”
”Vi bedömer att höga matpriser är den huvudsakliga förklaringen till att köttkonsumtionen minskade under 2023 – inte att vegotrenden fått ett nytt uppsving”, säger Åsa Lannhard Öberg som är jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.
”Det är en gammal sanning att kött har hög priselasticitet då det är ett av våra dyrare livsmedel, och när hushållen pressas ekonomiskt minskar vi på den mat som kostar mest”.
Den svenska marknadsandelen på kött låg kvar på samma nivå som 2022 – 70 procent.
Den enda svenska köttproduktion som minskade sin andel var matfågel. En ökad efterfrågan på billigare kyckling gav ökad import, när den svenska produktionen i stort var oförändrad.
Minus 1,4 procent
Köttproduktionen i Sverige minskade 1,4 procent – importen med 1,2 procent och exporten med 1,8 procent.
Som tidigare konstaterades har salmonella slagit mot svensk äggproduktion, vilken minskade med nära 14 procent 2023.
Konsumtionen minskade med nästan en tiondel, 9,7 procent.
Lägre betalt för eko
Sjunkande efterfrågan gjorde att intresset för att producera ekologisk mjölk också minskade 2023.
Av den mjölk som producerades var 13 procent ekologisk mot 17 procent året innan.
Jordbruksverket ser också att det producerades mer konventionell mjölk eftersom det gav bättre betalt för bönderna.
”Tuffa utmaningar”
Jordbruksverket konstaterar att lantbruket pressas av en orolig omvärld.
”Händelser i Sverige och världen har inneburit tuffa utmaningar för livsmedelsproduktionen de senaste åren. Kriget i Ukraina påverkade tillgång och priser på insatsvaror främst under 2022. Inflation och lågkonjunktur tog fart 2022 och det har fått konsumenter att jaga lågpris, vilket generellt inte gynnar svenska livsmedel. Räntorna har stigit kraftigt och det påverkar både lantbrukets lönsamhet och förmågan att investera”, sammanfattar verket.
Nu drar vi ner på köttet – igen. Dagens PS
Fett jobbigt för kött när hushållen drar åt svångremmen. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.