Det finns de som säger att kvinnor är framtidens investerare, men hur lång är vägen egentligen dit, och vad behöver göras? Vi har pratat med Michaela Berglund, vd för Feminvest, om kvinnligt ägande, risk och jämställdhet.
Michaela Berglund: Kvinnor investerar i andra kvinnor
Mest läst i kategorin
Som tonåring hade Michaela Berglund en tendens att dölja sina prestationer och framgångar för att inte duka under pressen från andras förväntningar. Särskilt de gånger hon gjorde riktigt bra ifrån sig.
Då var hon en pojkflicka som älskade att hänga med killarna och spela fotboll varje rast. I dag driver hon Sveriges största kvinnliga nätverk för kvinnliga entreprenörer.
Ska accelerera kvinnlig ägande
Som vd för accelerationshuben Feminvest har Michaela Berglund vigt sitt liv åt att lyfta andra kvinnor och deras investeringar.
En uppgift som hon själv beskriver som ett ständigt work in progress, även om målbilden är glasklar.
“Allting som vi utvecklar ska accelerera kvinnligt ägande på olika sätt. Vi kommer från börsen och investeringar, men har också förflyttat oss till startups och kapitalanskaffningar i ett tidigt skede”, säger Michaela.
“Det finns så otroligt många forum där både tjejer och killar möts, men det händer verkligen någonting när bara kvinnor får en möjlighet att vara med varandra. Och det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är, om du inte känner dig själv”.
Kedja av händelser
Anledningen till det är att det ekonomiska beteendet hos kvinnor är en kedja av händelser, från bolagsbyggande och investeringar till börsen.
Att fånga upp kvinnor i entreprenörskapets alla faser är därför naturligt och relevant för Feminvest som hub – oavsett om det handlar om att bistå med råd i finansieringsfrågor, mer riskfyllda investeringar eller att hjälpa någon att ta klivet ut på börsen.
Senaste nytt
Möjlighet att ge tillbaka
En stor del av Feminvests verksamhet bygger på ett utbyte av erfarenheter och en möjlighet att ge tillbaka till andra kvinnor i liknande situationer.
“Kvinnor vill investera i andra kvinnor. Det är väldigt tydligt, på samma sätt som kvinnor vill umgås med andra kvinnor”, säger Michaela.
Och varför är då det så speciellt?
“Det finns så otroligt många forum där både tjejer och killar möts, men det händer verkligen någonting när bara kvinnor får en möjlighet att vara med varandra. Och det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är, om du inte känner dig själv”.
Hon förklarar att hon själv alltid känt sig som en av killarna. Tävlat i idrott och gärna pratat investeringar med pojkvänner och killkompisar, utan att reflektera över varför hon inte gjort detsamma med sina tjejkompisar.
“Man kan bli miljonär i Sverige på tre sätt utöver bostadsköp. Att inte göra någonting med sina pengar är svårt. Att månadsspara, investera i en grym entreprenör eller starta upp ett bolag som blir framgångsrikt kan däremot göra dig till en”.
Investeringar av och med kvinnor
På samma sätt är det många kvinnor som drar sig för att prata ekonomi eller framtida investeringar med sina partners, vilket tydligt sätter fingret på varför marknaden törstar efter forum som Feminvest.
För de kvinnor som tar steget in i nätverket kan nämligen både drömmar och investeringar börja gro.
En stor del i det samspelet utgör Feminvest Academy som främjar aktiviteter på och runt börsen, och det så kallade ängelinvesterarnätverket, som erbjuder kvinnliga entreprenörer investeringsmöjligheter i bolag majoritetsägda av kvinnor.
Tre sätt att bli miljonär
En stor sak, med tanke på att många bolag med kvinnor i toppen grundar sig på ett väloljat maskineri som vid slutet av dagen bygger mäns förmögenhet. Ett mönster som behöver brytas.
“Man kan bli miljonär i Sverige på tre sätt utöver bostadsköp. Att inte göra någonting med sina pengar är svårt. Att månadsspara, investera i en grym entreprenör eller starta upp ett bolag som blir framgångsrikt kan däremot göra dig till en”, säger Michaela Berglund.
Stöd och kompetens från andra
Det väcker förstås frågan hur hon som ung entreprenör knäckte den koden, men framförallt vad det var som övertygade henne om att kvinnor ska uträtta stordåd tillsammans?
Svaret kommer snabbt.
“När jag mötte andra kvinnor som sade tack. Då gick det upp för mig hur viktiga de här frågorna är”, säger hon.
Själv har hon manövrerat sin egen språngbräda så långt tillbaka hon kan minnas, vilket redan i skolåldern lärde henne att knyta an till kompetenta människor, be om hjälp och våga bolla idéer och strategier.
“Min ledarskapsutveckling är väl att jag jackat i organisationen med kvinnor som är mycket bättre än mig på olika sätt, så att jag kan få stöttning”, säger hon.
Formad av föräldrarnas arbetslust
En annan viktig pusselbit i hennes entreprenörskap är också hennes föräldrar, som under hela hennes uppväxt delat med sig av sin arbetslust och gjort henne delaktig i arbetslivets med- och motgångar.
Inte minst under 1990-talets finanskris, då hennes mamma arbetade heltid som sjuksköterska och läste ekonomi parallellt, vid sidan av familjeliv och fyra barn för att kunna betala av räntan på lånet.
“En sådan kris som det var då, som drabbade många hem, skapade också en styrka och en kraft att ta sig ur och skapa andra förutsättningar. Det gav mig ett intresse och en insikt om åt vilket håll jag ville gå med mitt arbete och det jag skapar. Det har gjort att jag också tycker att det är väldigt kul, och har hittat den där egna motorn inom mig”, säger Michaela.
Mer än ”bara” ett jobb
Hon är samtidigt ödmjuk inför att all framgång har ett pris, vilket gör det än mer relevant som trebarnsförälder att föra traditionen vidare till sina egna barn.
“Det finns många i dag som går till jobbet och bara ser det som ett jobb. Min minsta är snart fem månader och följer med på alla mina möten. Mina andra barn är också delaktiga. För mig är det viktigt eftersom min verksamhet är mer än bara ett jobb, och det är också en del av att bli uppslukad som entreprenör. Därför är det viktigt att barnen känner en trygghet i att de vet vad mamma gör och med vem”, säger hon.
Kapital och åter kapital
Men vilken roll spelar samhället i det vardagspusslet, och vad behöver ske för att fler kvinnor i ledande roller ska kliva fram?
Svaret på den frågan stavas kort och gott kapital, som i dag kontrolleras och fördelas av män. Det gör tillgången till kapital till ett av de största hindren för kvinnor, oavsett om det är knutet till en parrelation, en skilsmässa eller ett nystartat bolag som behöver kapital för att växa.
“Det är där vi går bet hela tiden och behöver få med oss männen”, konstaterar Michaela.
Större satsningar
En annan stor utmaning inom kvinnligt entreprenörskap är risk, där män och kvinnors förutsättningar ser olika ut, vilket kräver fler händer och större satsningar.
”Det finns väldigt många små initiativ i dag där kvinnor till exempel kommer tillsammans och ska investera i kvinnliga entreprenörer, men det behövs större initiativ och rejält med kapital”, säger Michaela.
Utan kapital – inga förebilder
Hon är samtidigt tydlig med att kvinnor överlag behöver bli bättre på att våga lyfta frågan med sina partners, professionellt såväl som privat. Inte minst när det kommer till vardagsekonomins vanligast förekommande frågor.
Hit hör inkomstbortfall vid föräldraledighet, där det egentligen borde vara självklart att den arbetande parten i en relation skjuter till lite extra.
Eller?
Till detta kommer även behovet av utbildning och kunskap liksom vikten av förebilder. Alla verktyg beroende av varandra.
“Det är så tydligt att allt hänger ihop. Utan kapital till kvinnor så kommer inte några nya förebilder och det finns extremt få”, konstaterar Michaela.
Lustfylld och lösningsorienterad
Men vad inspirerar henne?
“Jag sitter i en del styrelser och har en del engagemang där jag lär mig väldigt mycket av andra personer, inte bara kvinnor utan även män. Jag har haft många fantastiska partners i jobbsammanhang som jag känner mig trygg med att fråga och utvecklas tillsammans med. Det lär mig otroligt mycket. ”
Sitt eget entreprenörskap beskriver hon som lustfyllt, drivet och lösningsorienterat.
“Jag skulle väl säga att jag vill bidra positivt till världen, vilket jag känner igen mig i hos väldigt många kvinnor jag möter. Det finns en helt annan ideologi eller tanke där, utöver att göra affär, och så fungerar jag också. Jag vill verkligen vara med och påverka kvinnors möjligheter och det är genuint. Sedan hur jag arbetar med det kan te sig på lite olika sätt”, säger hon.
Internationell lansering
Just nu innebär det att hon står i startgroparna för att lansera Feminvest internationellt till hösten, verksamheten ska finnas på flera större marknader inom en tioårsperiod.
En del i det består i att bana väg för ännu fler kvinnliga entreprenörer, att utveckla tydliga KPI: er över hur mycket värde Feminvests entreprenörsprogram genererat bolagsvärlden och hur mycket kvinnor har sparat på det.
En tuff men given match i för pojkflickan som numera stolt visar upp sina prestationer och vågar göra skillnad.
Michaela Berglund
Gör: Investerare och vd för nätverket Feminvest.
Aktuell med: Står i startgroparna att etablera Feminvest internationellt till hösten.
Karriär i korthet: Utbildad vid Stockholm och Uppsala Universitet. Påbörjade sin yrkesbana inom kommunikation och företagsutveckling. Har sedan dess haft ledande positioner inom såväl tech som content marketing. Har även arbetat som programledare för ekonomikanalen, EFN. Sedan 2018 vd för Feminvest, Sveriges i dag största Hub för kvinnliga entreprenörer och investerare med närmare 47 000 medlemmar. Aktiv ledamot i ett antal bolagsstyrelser, däribland Hodl Spac och Mikrofonden.
Om ledarskap: “Jag ger mycket ansvar och utrymme. Jag är inte den som är inne och petar i detaljer. Om jag ser att något inte håller eller bär smalnar jag sakta men säkert av det ansvarsområdet, men jag börjar alltid med ett stort utrymme, och det är säkert för att jag fungerar så själv.”
Om jämställdhet: “Jag hörde en gång att det mest jämställda beslut du kan fatta, är ett välja en jämställd partner. Det är så sant, för det påverkar allt, och där har jag förmånen att ha en partner som stöttar mig i allt jag gör.”
Prestationer: “Ja, jag tror att en av fördelarna med att vara egen företagare är att jag presterar för mig, och inte för andra. Det passar mig mycket bättre.”
Tvivel: “Det är inte sällan jag känner mig rädd. Men möjligheterna är alltid större än själva rädslan.”
Bästa karriärrådet: Jag tror att det är viktigt att hitta en idé som kommer att bära även i tuffa motgångar, våga prata om den och agera. Att sätta ord på visioner och mål gör det enklare att jobba mot det och sporra sig själv. Annars är risken stor att det inte blir verklighet för dig och ditt team.”
Big no no: “Att bara prata om din idé utan att ta några steg mot att skapa någonting. Det är förstås en balansgång. Man får inte prata för mycket för tidigt och sedan inte leverera på det, då blir man bara en Snackis-Pelle.”
Vill du läsa mer om spännande entreprenörer som Michaela Berglund? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Relaterade artiklar:
Bodil Ericsson Torp: ”Det finns en plats för good enough”
Mischa Billing: “Jag blir väldigt sällan bjuden på middag”
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.