Kemister och vulkanologer har tillsammans arbetat med att få fram mer smak ur kaffebönor. Nu avslöjar de knepen som ger dig ett bättre kaffe.
Metoden som får kaffet att smaka mer
Mest läst i kategorin
De spår inte i kaffesump. De forskar på den.
Resultatet är en ny väg att få kaffe som både är mer kaffe och smakar mer.
Alltihop upptäckt av en tillfällighet och med lite kunskap om – vulkaner.
Kemister och vulkanologer kan säkert uträtta mycket, både var för sig och tillsammans.
Ihop kan de i varje fall åstadkomma starkare och bättre kaffe. Kort sagt – kaffe som smakar mer.
Kaffe och vulkaner
Forskningen är ett samarbete mellan kemister och vulkanologer vid University of Oregon och resultaten publiceras i tidskriften Matter.
De två, på förhand udda, grupperna fann varandra när det gällde principen kring hur små partiklar får elektriska laddningar via friktion.
Det gällde även kaffebönor, konstaterade de.
Om de tillsatte lite vatten till kaffebönorna innan de malde dem, blev det ett betydligt mer smakrikt kaffe, upptäckte forskarna.
Tar bort statisk elektricitet
Tillsatsen av fukt minskar uppbyggnaden av statisk elektricitet, vilket ger en renare process och i slutänden en starkare smak, skriver Washington Post.
Att man började forska på ämnet var en slump.
Christopher Hendon, kemist vid University of Oregon och en av studiens ledare, hade vulkanologen Josh Méndez Harper på besök i labbet.
Vulkanologen skulle vara kaffetestare under sitt tillfälliga besök, men när Hendon talade om hur elektriciteten byggdes upp under malningen, insåg han att det liknade förloppet med vulkanisk aska.
Förändrar laddningen
Méndez Harper, Hendon och teamet bestämde sig för att ta testa tekniken som används vid vulkanstudier.
De upptäckte då fukt förändrar laddningen på kaffesumpen. Man neutraliserar elektricitetens effekt genom att spruta lite vatten på bönorna.
Mer kaffe av kaffet
Resultatet?
”Du får helt enkelt ut mer kaffe av ditt kaffe”, som Christopher Hendon sammanfattar det.
Rent konkret menar de att kaffet de får ut av den här enkla metoden blir tio procent mer koncentrerat smak- och styrkemässigt än det annars skulle vara.
Relaterad läsning:
Kaffe, javisst – men bara i den här färgen – Dagens PS
Kan kaffesump skydda mot Parkinsons och Alzheimers? – Dagens PS
“Kaffe-belöning” – ny trend bland anställda i USA – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.