Dagens PS

Mattrender 2021 – närodlat och gröna proteiner

vegetarisk mat
Den gröna trenden håller sig, och nu vill vi veta var maten kommer från. (Foto: Facebook)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 maj 2021Publicerad: 29 maj 2021

Årets mattrender är växtbaserade alternativ, när vi byter ut köttbiten och fisken mot soja- och baljväxter. Dessutom fortsätter mattrender med närodlat och nya hälsosamma maträtter under 2021– bra för både hälsan och miljön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att det finns fler gröna alternativ på restaurangerna och i livsmedelsbutikerna har väl inte undgått någon. Vi vill äta mer grönt.

Andelen svenskar som äter vegetariskt två till sex gånger i veckan hade i slutet av 2020 på fem år ökat från 19 till 29 procent, skriver Food Supply.

Totalt äter mer än hälften av svenskarna vegetariskt minst en dag i veckan.

Egna odlingar

Samtidigt lagar vi mat hemma i större utsträckning, och många har börjat odla mer till egen konsumtion. 

Växtbaserade alternativ är samtidigt en trend som snabbt byter ut kött- och fiskalternativ på menyerna och i kyldiskarna. Många köttälskare har klagat på att det finns för få gröna alternativ, men det tillhör det förgångna.

Idag finns en uppsjö – där tillverkarna hela tiden hittar på nya smaksensationer, med fisk- och skaldjur som är den senaste heta trenden, samtidigt som haven håller på att tömmas på fisk, som dokumentären Seaspiracy fick oss att inse. 

Grön seafood – det nya

Fiskfillé, skaldjurbiffar och krabbkaka – gjorda på  en rad olika ärtor, linser och soja. Växtbaserad seafood är 2021 medan växtbaserade hamburgare tillhörde 2019, skriver The Beet. 

ANNONS

Samtidigt som vi vill äta grönt vill vi veta var maten kommer ifrån.

Enligt Ica-gruppens undersökningar har svenskarna sedan pandemin börjat se lokalproducerat inte bara som miljövänligt, utan även som hälsosamt, skriver GP.

Lokalt producerat

Samtidigt fylls butikshyllorna numera av ny trendmat som gråärt och havreris.

Frysdiskarna innehåller älg, vildsvin och hjort – vilt som är lokalproducerat och bättre för hälsan än importerat kött som i vissa fall kan innehålla antibiotika och hormoner.

Okej hur gör bacon-älskare då?

Lugn, även där finns ett smalare och grönare alternativ – tillverkat av olika svampar. 

Så på den där grillningen i sommar väntar många alternativa biffar och korvar.

Läs mer: Kampen om de svenska köttsubstituten är igång

ANNONS

 

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS