Dagens PS

Maten som gör att vi åldras snabbare

I dagens snabba tempo ska det gå fort att äta, och då får näringsrika livsmedel ofta ge vika för ultraprocessad mat.
I dagens snabba tempo ska det gå fort att äta, och då får näringsrika livsmedel ofta ge vika för ultraprocessad mat. (Foto: Pexels)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 nov. 2024Publicerad: 07 nov. 2024

När inflationen tog grepp om livsmedelspriserna efter pandemin var det många som inte längre hade råd med hälsosam obearbetad mat. För många föll valet istället på ultraprocessade livsmedel. Dumsnålt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ser gott ut, smakar bra, och kostar ofta betydligt mindre.

Vi känner dock till vad maten gör med våra kroppar.

Det finns många rapporter som pekar på att bearbetad, eller processad mat, leder till många hälsorisker som diabetes, övervikt, cancer och hjärtsjukdomar.

Åldras snabbare

Nu kommer nästa studie som dessutom visar att vi åldras snabbare när vi äter ultraprocessad mat.

Det är italiensk forskning, bestående av 22 000 deltagare, som klargör att den biologiska åldern var betydligt högre än deltagarnas kronologiska ålder, när deltagarna åt processade matvaror, berättar Newsweek.

“Vår studie visar att en hög konsumtion av ultraprocessad mat inte bara har en negativ inverkan på hälsan i allmänhet, utan också kan påskynda åldrandet i sig, vilket tyder på ett samband som går utöver den dåliga näringskvaliteten hos dessa livsmedel”, säger Simona Esposito, en av de italienska forskarna bakom studien.

Läs också: Rapport: Så göder globala matjättar fetmaepidemin

ANNONS

Senaste nytt

Färgglada flingor

ANNONS

Färgglada frukostflingor, snabbnudlar, färdigpackade maträtter – listan på livsmedel kan göras lång när tillverkarna tävlar om konsumenternas slantar.

Det är ingen liten industri vi pratar om – enbart i USA uppges processad mat stå för runt 60 procent av energiintaget.

Tar bort viktiga näringsämnen

Förutom att innehålla onyttigheter som allt för mycket socker, salt, mättade fetter och transfetter kan bearbetade produkter, som alltså tar allt större plats på mathyllorna, även förändra sammansättningen i livsmedel och plocka bort många näringsämnen och fibrer menar forskarna i studien.

“Det kan få stora konsekvenser för en rad funktioner, inklusive glukosmetabolism och tarmflorans sammansättning och funktion”, säger medförfattaren Marialaura Bonaccio.

Läs även:

Varningen: Ät inte ultraprocessad mat. News 55

Testa din hälsa – stå på ett ben. Dagens PS

Ny studie går till botten med ekonomi och ohälsa. Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS