Matbaren på Grand Hôtel är Sveriges bästa och en av världens främsta hotellrestauranger, enligt World Culinary Awards. Krögaren Matthias Dahlgren besegrade därmed bland andra Brasserie 360 på Hotel Sheraton och Villa Strandvägen i Ystad.
Matbaren Grand Hôtel Sveriges bästa hotellrestaurang
Mest läst i kategorin
World Culinary Awards är ett globalt initiativ, som årligen belönar kulinarisk excellens i flertalet kategorier. Bland årets vinnare samsas således kända krögare världen över, även om priset delas ut regionvis, i respektive land.
Bästa hotellrestaurangen i Europa i år blev Vila Joya Restaurant i Portugal, med två stjärnor i Guide Michelin.
I kategorin Bästa hotellrestaurang fine dining kammade grannlandet Danmark hem segern, med lovprisade lyxkrogen Noma.
I Sverige blev det alltså den moderna bistron Matbaren som knep storvinsten. Övriga nominerade denna gång var Brasserie 360 på Hotel Sheraton i Stockholm, Köket på Falkenberg Strandbad och Villa Strandvägen i Ystad.
Matbaren, borgar enligt krögaren Matthias Dahlgren själv, för en gastronomisk upplevelse i exklusiv inramning. Tyngdpunkten ligger på naturliga råvaror och ett nordiskt anslag.
På senare tid har Matbaren sett över menyupplägget som numera bygger på tre delar: Råvaran i fokus, Matbarens fyra rätter samt Klassiker.
Mathias Dahlgren drev mellan 1996-2005 den prisade krogen Bon Lloc, som förärade honom en stjärna i Guide Michelin.
Kastrullerna på Grand Hôtel tog mästerkocken över 2007. Dahlgren driver sedan dess Matsalen Rutabaga till höger och Matbaren till vänster om entrén.
Läs även: Stockholm har två av världens bästa barer
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.