För den som vill förkovra sig i vinets värld finns rikligt med källor att tillgå. Vår Vinskola är inte något vinets ABC, utan tips och tankar om hur du med enkla medel kan höja din vinupplevlese. Bästa tipset: ha koll på tempen!
Vinskolan del 1: Så enkelt höjer du smakupplevelsen
En av de saker som gång på gång slår mig är okunskapen om vikten av vinets temperatur när det dricks. I hemmet är det inte ovanligt att vinflaskorna ligger i utrymmet ovanför kyl och frys. Vilket av flera skäl kanske är det sämsta i hela huset för just vin.
Och inte är det bättre på många restauranger. Ofta står krogens röda ’finviner’ på display, gärna högt och i närheten av köket. Just där det är som allra varmast. På sommaren är det därför inte ovanligt att vinet är över 30° varmt.
Röda för varmt, vita för kallt
Vinets temperatur är en av de viktigaste parametrarna för hur vi upplever doft och smak. Det kan du enkelt konstatera själv: servera samma vita vin vid 3°, 12° och 20°. Eller ett rött vid 10°, 18° och 25°. Smakar det ens som samma vin?
Generellt kan man säga att röda viner serveras för varma, och vita viner för kalla. Jag vill faktiskt påstå att det är ett större problem för de röda. Även om vita viner serveras ’på is’, vid bara ett par plusgrader, värms de upp relativt snabbt i glasen.
De flesta torra vita viner bör drickas vid en temperatur mellan 10-14° för att smaka som bäst. Ju mer sötma, desto lägre temperatur – halvtorra eller halvsöta viner är trevligare vid 8-10°. Om du haft ditt vita vin i kylen, låt flaskan stå framme 15-20 minuter innan vinet serveras.
Röda viner smakar i allmänhet bäst mellan 16°-20°. Det innebär att det dyra finvinet du beställt på krogen kanske serveras dubbelt så varmt som rekommenderat. Då smakar det spritigt, strävt och obalanserat. Definitivt inte värt pengarna du betalar.
Kyl det röda vinet
Eftersom ’rumstemperatur’, som ursprunglig rekommendation för röda viner grundade sig på engelska stenslotts innetemperatur, pratar vi just 16°-18°. Och så kallt är det nog inte många som har hemma, speciellt inte under sommarhalvåret.
Ett bra tips är därför att stoppa det röda vinet i kylen i en knapp halvtimme innan det ska serveras. Självklart beror det på om vinet ursprungligen förvarades i källaren eller ovanpå kylen, men sikta på en temperatur runt 16-18°. Det värms snabbt upp i glasen om det skulle vara någon grad för kallt.
Vinkyl håller tempen
Förutom en vintermometer kanske den passionerade vinfantasten väljer att investera i en speciell vinkyl, precis som på finkrogarna. Priserna är ungefär som för en vanlig kyl, även om det finns modeller som kostar en mindre förmögenhet.
En mindre, billigare variant kan vara perfekt just för att få rätt temperatur på vinet. Välj helst en med två temperaturzoner, optimalt för både det vita och röda vinet.
Slutligen – var inte rädd för att säga till på krogen om du upplever att ditt röda vin är för varmt. 15 minuter i en ishink kan göra stor skillnad för smakupplevelsen. På restauranger med gedigen vinkunskap och omsorg är det här inte något problem – jag slås ofta av hur mycket bättre vinupplevelsen blir vid en perfekt serveringstemperatur.
Vinskolan Del 2: Glasklar skillnad >>
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.