Dagens PS

Vingårdarna försvinner – "ett blodbad"

vindruvor
Produktionen av vindruvor går ner på många håll. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 nov. 2023Publicerad: 20 nov. 2023

Många vingårdar går under och andra kämpar för sin överlevnad. Konsumenterna spenderar allt mindre på vinflaskor, samtidigt som klimatförändringarna gör det allt svårare att odla druvorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De goda tiderna när vinet flödade ser ut att vara över. I alla fall för många vingårdar som har det allt tuffare. Utsikten för branschen ser inte lovande ut där siffrorna som organisationen International Organisation for Vine and Wine, OIV, står bakom visar att 2023 var det värsta året på över 60 år för vinproduktion.

Tidigare kunde torka och översvämningar leda till dåliga skördar någon gång då och då. Nu händer det hela tiden.

“Nu har vi extrema klimathändelser varje år”, säger Giogio Delgrosso på OIV.

Nytt klimat drabbar vinproducenter

Det drabbar världens största vinproducenter hårt, där både Italien och Spanien ser minskad produktion med 12 respektive 14 procent. Klimatförändringarna för i sin tur med sig utbredda angrepp av bland annat svamp som leder till mindre produktion, och även utanför Europa ser länderna stora ras som i Chile, Sydafrika och Australien.

Som om det inte vore nog så har höga energipriser och räntekostnader efter pandemin lett till betydligt större kostnader för vinbranschen. Samtidigt dricker människor generellt mindre vin nu än tidigare, det beror dels på att de har mindre pengar i plånboken, men även på att de går över till andra alkoholdrycker och helt enkelt dricker mindre alkohol. I siffror är det runt 1,9 miljarder färre vinflaskor i år, jämfört med 2017.

Små marginaler

Det slår ut många vintillverkare som ofta redan lever på väldigt små marginaler.

“Det är ett blodbad”, säger Michael Baynes, en investeringsrådgivare specialiserad på vingårdar.

ANNONS

“Vi ser sorgliga historier just nu. Många flergenerationsfamiljer förlorar egendomar som de har haft i många år.”

Klimatförändringarna leder dock inte bara till sämre vinskördar. På vissa håll går det istället åt andra hållet, där USA:s skördar till exempel kommer öka med 12 procent i år. För bara 50 år sedan var det ingen som trodde att Oregon skulle kunna ha vinodlingar. Nu ser det ut som att delstaten med hjälp av ett varmare klimat kommer bli en av de ledande vinregionerna i landet, berättar CNN.

Läs även:

Fem vingårdar på Kanarieöarna att besöka i höst – Dagens PS

Topplistan: Här hittar du världens bästa vingårdar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]