Många vinmakare kämpar ekonomiskt och då gäller det att snabbt hitta nya sätt att överleva. Genom att lagra viner längre gör de vinälskarna en stor tjänst, och ökar suget.
Vingårdar lagrar viner längre – ökar suget


Mest läst i kategorin
Många yngre överger numera vin, samtidigt som klimatförändringarna gör det allt svårare att odla rankorna på många håll.
Det råder med andra ord tuffa ekonomiska tider för vinmakare över hela världen, som i många fall har tagit över sina vingårder genom generationerna.
Lagrar viner längre
Ett sätt att anpassa sig till det nya klimatet är att lagra viner längre, och därmed göra kunderna en tjänst som då inte behöver lagra dem själva innan de öppnar flaskorna.
Allt för många dricker sina viner alldeles för unga, ovetandes om att de bör lagras för att uppnå den bästa möjliga kvaliteten.
Ny service till kunderna
Som en service, och ett sätt att kunna ta betalt för en premiumtjänst, lockar nu allt fler vinmakare med att erbjuda kunderna lagrade viner till försäljning direkt på vingården.
Erni Loosen i tyska Moseldalen är en av dem.
Han är känd som en av de främsta vinmakarna i världen och släppte nyligen 2013 Appassionata Fortissimo Pinot Noir, medan hans allra första årgång av druvsorten från 2005 ännu inte har lanserats.
“Du kan inte bedöma en årgång förrän den är minst 10 år gammal, för det är då vinets verkliga karaktär börjar träda fram”, var ett citat från Erni Loosens farfar som vinmakaren fortfarande minns.
Lagras längre
I takt med att vingårdarna alltså måste locka nya kunder är det många vinmakare som lämnar sina gamla traditioner, som i vinälskarnas Toscana, för att prova på något nytt. Numera lagras vissa viner längre än vad traditionen kräver så att flaskorna kan avnjutas direkt vid köp.
Vinmakarna har därmed tagit på sig ännu mer tålamod som kunderna saknar i en allt snabbare värld.
En av dem är Beatrice Contini Bonacossi, ägare av vingården Tenuta di Capezzana i Toscana, som på sistone har bestämt sig för att lagra sina viner längre i vinkällaren.
“Idag är det svårare att hitta vinälskare överhuvudtaget och restauranger med stora vinkällare”, säger hon till Robb Report.
Läs även:
Hotet mot de populära vinerna. Dagens PS
Liga sålde falska årgångsviner för tusentals euro. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.