Dagens PS

Viner i box: billigt men bra?

I Sverige dricks mest Bag-in-Box viner i hela världen. Men går det att få riktigt bra viner ur en kartong? Vår vinexpert förklarar. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
I Sverige dricks mest Bag-in-Box viner i hela världen. Men går det att få riktigt bra viner ur en kartong? Vår vinexpert förklarar. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 17 juni 2021Publicerad: 12 juni 2021

Vi svenskar dricker mest Bag in Box-viner i hela världen. Utbudet av vin på Bag in Box är också omfattande på Systembolaget, med stora variationer i pris och kvalitet. Men går det verkligen att hitta bra viner i boxar?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

55 procent av allt vin som säljs i Sverige är förpackat i en Bag in Box (BiB). Tetra-Pak står för ytterligare 6 procent, vilket gör att endast knappa 40 procent säljs i glasbuteljer.

Det är fullkomligt unikt i ett internationellt perspektiv – vi dricker betydligt mer från boxar än tvåan USA. Och inte bara räknat per capita, utan i total volym.

Sverige sticker också ut på ett annat sätt – här säljs även viner av bättre kvalitet på Bag in Box. I de flesta andra länder är boxar synonymt med billiga viner, som smakmässigt inte är några direkta höjdare.

Boxarna har ofta större volymer, 5 eller 10 liter är vanligt förekommande. Hos oss har istället boxstorleken krympt när literpriset ökat, och det finns i dag ett flertal viner i BiB på 1,5 eller 2 liter.

Rabatt på Systemet har lockat

Hur blev det så här? Det finns flera faktorer som samverkat, men en bidragande anledningen är hur Systembolaget har agerat. Prissättningen och de olika modellerna för sortimentsstyrning som passerat revy hos Systembolaget genom åren, har ibland givit försäljningsresultat som säkerligen inte varit en medveten strategi.

Och det är inte så konstigt – monopol som försöker efterlikna en fri marknad ger vanligen skeva effekter. 

Det är billigare för vinproducenten att förpacka vin i boxar istället för flaskor. Dessutom blir fraktkostnaden lägre – det gör att priset på boxviner blir cirka 25% lägre än motsvarande vin i glasflaska. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)

Det är billigare för vinproducenten att förpacka vin i boxar istället för flaskor. Dessutom blir fraktkostnaden lägre – det gör att priset på boxviner blir cirka 25% lägre än motsvarande vin i glasflaska. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)

Sedan får vi inte glömma att även vinkonsumenter vill göra en bra affär. Köper man en 3-liters BiB så får man i allmänhet motsvarande fyra flaskor till priset av tre. Och för de flesta kunderna har nog 25% rabatt varit ett mer övertygande argument än att det är praktiskt med en box på picknick.

ANNONS

20 år sedan första premiumboxen

För dryga 20 år sedan var jag som importör med om att lansera den första premiumboxen på Systembolaget, ett kvalitetsvin gjort av Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Det var inte helt lätt att övertyga den amerikanska vinfirman om det förträffliga i vår idé. Även Systembolaget var från början tveksamma.

Det visade sig vara ett lyckosamt drag, och sedan dess har utvecklingen gått snabbt. I dag hittar vi viner av en kvalitet som ingen vettig vinproducent i sin vildaste fantasi hade tappat på en Bag in Box för bara några år sedan. Och det i sin tur styrs av att det i Sverige finns en stor efterfrågan även på bättre och dyrare viner i box.

Begränsad hållbarhet på box

Men kan man verkligen få bra vin från en box? För att svara på frågan behöver man förstå något om förpackningen i sig. Som de allra flesta vet består en BiB av en plastpåse med vin, omsluten av en pappkartong. 

Till skillnad från glasflaskor så är plastpåsen inte helt tät: det sker ett visst läckage av luft. Det i sin tur gör att vinet oxiderar av syret i luften, och därför är hållbarheten begränsad. Man brukar räkna med 8-10 månader efter tappdatum innan vinets smak och karaktär börjar förändras.

För att motverka en snabb oxidation tillsätter vinproducenten i allmänhet mer sulfiter (svavelföreningar) i vinet än om det hade tappats på en glasbutelj. För den som är känslig för svavel är det därför en bra idé att dekantera vinet någon halvtimme innan det dricks.

Dessutom behöver vinet filtreras hårdare när det ska hamna i en BiB, vilket tenderar till att ta bort en del smakämnen och komplexitet.

Fördelen med en box jämfört med en glasflaska, är att vinet håller längre när det väl är öppnat. I en BiB vakuumförpackas vinet i en plastpåse. Tillsammans med backventilen i tappkranen gör det att ytterst lite luft kommer in i påsen efter öppnandet.

ANNONS

Beroende på hur mycket vin som är kvar i förpackningen, kan man räkna med en hållbarhet på mellan 3-6 veckor om boxen förvaras svalt.

Inga toppviner i Bag in Box

Självklart är det så att en vinproducent kan tappa vilket vin som helst i en box, förutom mousserande förstås. Men när det väl ligger i boxen bör det konsumeras tämligen omgående, till skillnad från om det tappats på butelj. 

Till skillnad från glasflaskor där viner kan utvecklas under mycket lång tid under rätt förhållanden, behöver en Bag-in-Box konsumeras mindre än ett år från tappdatum. (Foto: Pablo Martinez/Unsplash)

70-åriga Riojaviner i en privat samling. Till skillnad från glasflaskor där viner kan utvecklas under mycket lång tid under rätt förhållanden, behöver en Bag-in-Box konsumeras mindre än ett år från tappdatum. (Foto: Pablo Martinez/Unsplash)

De flesta viner utvecklas positivt även när de väl hamnat i glasflaska. För de allra bästa vinerna är den extra tiden på butelj helt avgörande för att de ska nå sin fulla potential.

Slutsatsen är att om du söker riktiga toppviner, kommer du aldrig att hitta dem i en Bag in Box. Däremot finns det seriösa viner av god kvalitet som gott och väl täcker de flestas vardagsbehov.

Numera erbjuder Systembolaget ett rikligt utbud av Bag in Box, med stora skillnader både i pris och kvalitet. Om favoritmärket finns både i box och flaska, är det viktigt att veta att det inte nödvändigtvis är samma vin. Trots att det kan heta likadant och vara från samma årgång, kan boxvinet ibland bli en mindre besvikelse i jämförelse.

Det är ju lite bökigare att testa sig igenom boxviner än flaskor: vad gör man med nästan 3 liter vin om man inte gillar innehållet? Följden har blivit att vinkonsumenterna mer sällan byter märke när man väl hittat något man gillar.

Ibland dyker det dock upp nya och bra boxar i sortimentet, så det kan vara värt besväret att läsa vinskribenternas recensioner. Och visst finns det fyndstämplade boxar med riktigt bra kvalitet – vem hade trott det när de första kartongerna dansade in på Systemets hyllor i slutet av 1996?

ANNONS

Läs mer: Helgtipset: bästa vita boxarna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]