Traditionellt dricker vi svenskar öl eller must till julskinkan. Det är däremot inte lika självklart i andra länder, där man ofta väljer vin istället. Här tipsar vi om vilka viner som passar bäst.
Vin till julskinkan – helt galet?
Mest läst i kategorin
För de allra flesta är det självklart att dricka öl eller must till den klassiska julskinkan. Det hänger säkert också samman med att många av våra övriga traditionella julrätter är ganska salta, och därför passar oftast öl bäst på julbordet.
I andra europeiska länder där julskinkan hamnar på bordet, kan man ofta tänka sig vin som ett alternativ. Är det dessutom så, att den mer anglosaxiska traditionen med kalkon på julbordet är något som lockar – ja, då är vin avgjort det bättre alternativet.
I Sverige är det allra vanligaste en senapsgriljering på skinkan. I övriga Europa glaserar man ofta skinkan, där sötman i glasyren bryter av mot sältan i skinkan.
En viss sötfruktighet i vinets karaktär tycker jag behövs för att möta upp senapsgriljeringen och sältan i skinkan, även om sockerhalten i vinet inte behöver vara speciellt högt.
Här följer några vinförslag som jag anser fungerar ihop med julskinkan eller julkalkonen. Orsaken till att det bara finns ett vitt vin med som förslag, är att vita viner är knepigare att matcha med just julskinkan. Det betyder inte att det även finns andra varianter som kan fungera bra.
Äter du vegetariskt så fungerar de här vinerna till många olika rätter. Vill du ha ännu fler tips på viner som kan passa kan du läsa här. Det är faktiskt inte så tokigt som det kan låta med vin till julskinkan – och det skadar inte att pröva något annorlunda. God jul!
Lat 42 Reserva 2014
Rioja, Spanien, Nr 2043, 99:-
Omdöme: Ett märkvärdigt bra vin för pengarna. Dessutom med alla klassiska Rioja-kännetecken på plats. Kryddigheten och vaniljtonerna från fatlagringen gör att det fungerar till julskinkan, men är också utmärkt till julkalkonen.
It’s a Zin! Zinfandel 2018
Puglia, Italien, Nr 74972, 119:-
Omdöme: Är det en Oscarsstayett eller en vinflaska? Bara själva förpackningen kommer att väcka uppmärksamhet på julbordet. När det gäller innehållet är det ett fruktigt, kryddigt och smakrikt vin med värme från den italienska klacken. Vinet har en sockerhalt på 10 g/l, men upplevs inte som speciellt sött. Bra till skinkan.
E. Guigal Côtes du Rhône Blanc 2018
Côtes du Rhône, Frankrike, nr 71947, 125:-
Omdöme: Fruktigt och fylligt vin med inslag av nektarin, melon och honung. Ett helt torrt, vitt vin som ändå upplevs lite sötfruktigt, från en av de bästa producenterna i området. Passar framförallt till julskinkan, till kalkonen är annars det här ett bra alternativ.
Rua Pinot Noir 2019
Central Otago, Nya Zeeland, nr 6265, 169:-
Omdöme: Nyanserad smak av hallon, kryddor, jordgubbar, choklad med en fin ekfatston. Bra balans, fin syra och lång avslutning med mjuka tanniner. Ett riktigt bra allround-vin, men i juletid allra bäst till kalkonen.
Château de la Liquière Faugères 2019
Faugères, Languedoc-Roussillon, Frankrike, Ekologiskt, Nr 3531, 169:-
Omdöme: Kryddigt, fruktigt och smakrikt vin med rejäl skjuts. Låg sockerhalt, men fruktigheten och alkoholhalten gör att vinet kan upplevas som sötare än vad det faktiskt är. Bra inspel från södra Frankrike på julbordet, har den pondus som behövs till julskinkan.
Masi Costasera Amarone Classico 2015
Valpolicella, Italien, Nr 2345, 299:-
Omdöme: Det är ju ändå jul, och vill man kosta på lite extra är den här Amaronen riktigt smaskig till julskinkan. Intensiv doft av plommon, körsbärssylt, kakao och fat. Fyllig, välbalanserad smak av mörk frukt, tobak, choklad med viss sötma. En mycket välgjord Amarone i klassisk stil.
Läs mer: Det här är bästa julskinkan 2020
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.