Den här veckan skålar vi i Kir-Yianni Assyrtiko och hyllar medelhavet, Grekland och deras mest trendiga vitvinsdruva, Assyrtiko. En grön och krispig druva som stammar från Naossa på det grekiska fastlandet och smakar ljuvligt till grillad fisk och meze.
Veckans vita: Kir-Yianni Assyrtiko, en doft av medellhavet
Mest läst i kategorin
I Naoussa och Amyndeon på varsin sida av berget Vermion i nordvästra Makedonien växer den inhemska druvan Xinomavro, knepig att uttala men väl värd att komma ihåg.
Här på det grekiska fastlandet hittar du också en av Greklands mer trendande druvor Assyrtiko, som med sin krispiga och fruktiga smak ger fantastiska viner som matchar medelhavsköket.
Av dessa druvor har vinmakaren Yiannis Boutaris med familj sedan 1997 skapat eleganta viner med mycket karaktär under etiketten Kir-Yianni.
Sprungen ur Assyrtiko och en del av Kir-Yianni-familjen är veckans vita Kir-Yianni Assyrtiko, ett friskt vin med en halmgul färg och toner av grape och citrus som är en perfekt kompis till sommarens bufféer, mingel och grillkvällar.
Perfekt till medelhavsköket
Kir-Yianni Assyrtiko är också ett torrt vin med väl avvägd alkoholhetta och toner av rosépeppar.
Extra fint smakar vinet om du tar inspiration från medelhavsköket och serverar det till helgrillad fisk med mycket örter och citron eller bara samlar dina vänner till en dignande mezebuffé.
Dagens PS som självklart smuttat på vinet i förväg kan även varmt rekommendera det som ett fräscht alternativ till fördrinken i sommar. Det är också ett utmärkt och prisvärt bordsvin som kommer att ta din grekiska sallad till nya nivåer och förflytta dig till varmare breddgrader.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.